Článek
Pomazánky mají tu výhodu, že hravě vystačí jako snídaně, svačina nebo lehká večeře. Když se vám zrovna nechce vařit, ale večeři připravit musíte, jsou pomazánky ideální alternativa: zasytí a jsou rychle hotové. Došla vám už inspirace, jaké připravit? Zkuste naše chutné variace!
Pomazánka s ořechy a sýrem
Potřebujete:
- 2 hrnky ořechů
- 100 g krémového kozího sýra
- 2 lžíce tvarohu
- sůl a pepř
- pečivo k podávání
- 2 hrnky rukoly
Postup:
01.
Ořechy v mixéru rozsekejte najemno. Zvolit můžete ty, které máte zrovna k dispozici, snadno k sehnání jsou momentálně vlašské i lískové ořechy.
02.
K ořechům vmíchejte krémový kozí sýr. Pokud ho nemáte rádi, můžete zvolit žervé nebo pomazánkové máslo, kombinace ořechů a kozího sýra je ale opravdu dobrá, chutě se doplňují. Nakonec pomazánku zjemněte tvarohem, osolte a opepřete ji podle chuti, namažte na pečivo a dozdobte rukolou.
Dýňová pomazánka
Potřebujete:
- 500 g máslové dýně
- ½ hrnku dýňových semínek
- 3 snítky tymiánu
- 3 lžíce žervé
- sůl a pepř
- pečivo k podávání
Postup:
01.
Dýni očistěte, oškrabte a nakrájejte na kostičky. V osolené vodě je uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut.
02.
Když je dýně uvařená, proceďte ji a nechte vychladnout. Pak ji dejte do mixéru, přidejte žervé, osolte, opepřete a přidejte polovinu dávky tymiánu. Vše rozmixujte na hladkou kaši a dejte vychladit do lednice. Pak pomazánku namažte na pečivo a každý plátek ozdobte dýňovými semínky a zbylým tymiánem.
Pomazánka z ředkve
Potřebujete:
- 1 středně velkou bílou ředkev nebo 2 černé ředkve
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 lžíce pomazánkového másla
- 2 lžíce tvarohového sýru
- sůl a pepř
- pečivo k podávání
- čerstvou petržel na ozdobu
Postup:
01.
02.
Pak pomazánku osolte a opepřete podle chuti a dejte odpočinout do lednice, aby se chutě hezky rozležely. Podávejte namazané na pečivu, ozdobené nasekanou petrželí.
Baví vás podzimní chutě, ale i barvy tohoto ročního období? Vyzdobte si domov v podzimním stylu.