Hlavní obsah

Tři podzimní pomazánky: Dáte si tu s ořechy, dýňovou nebo s ředkví? Jsou syté a dobré i pro děti

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

I na podzim je možné připravit skvělé pomazánky ze sezonních surovin. Nejenže chutnají božsky, zasytí a hotové jsou raz dva, ale také je oceníte jako svačinu či na výlet. Dáte si ořechovou, dýňovou nebo s ředkví?

Článek

Pomazánky mají tu výhodu, že hravě vystačí jako snídaně, svačina nebo lehká večeře. Když se vám zrovna nechce vařit, ale večeři připravit musíte, jsou pomazánky ideální alternativa: zasytí a jsou rychle hotové. Došla vám už inspirace, jaké připravit? Zkuste naše chutné variace!

Pomazánka s ořechy a sýrem

Potřebujete:

  • 2 hrnky ořechů
  • 100 g krémového kozího sýra
  • 2 lžíce tvarohu
  • sůl a pepř
  • pečivo k podávání
  • 2 hrnky rukoly
Foto: Greta Blumajerová

Nasládlou ořechovou pomazánku chuťově vybalancuje nahořklá rukolaFoto: Greta Blumajerová

Postup:

01.

Ořechy v mixéru rozsekejte najemno. Zvolit můžete ty, které máte zrovna k dispozici, snadno k sehnání jsou momentálně vlašské i lískové ořechy.

02.

K ořechům vmíchejte krémový kozí sýr. Pokud ho nemáte rádi, můžete zvolit žervé nebo pomazánkové máslo, kombinace ořechů a kozího sýra je ale opravdu dobrá, chutě se doplňují. Nakonec pomazánku zjemněte tvarohem, osolte a opepřete ji podle chuti, namažte na pečivo a dozdobte rukolou.

Dýňová pomazánka

Potřebujete:

  • 500 g máslové dýně
  • ½ hrnku dýňových semínek
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 lžíce žervé
  • sůl a pepř
  • pečivo k podávání
Foto: Greta Blumajerová

Dýňová pomazánka krásně voní po tymiánu, semínka v ní zase hezky křupouFoto: Greta Blumajerová

Postup:

01.

Dýni očistěte, oškrabte a nakrájejte na kostičky. V osolené vodě je uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut.

02.

Když je dýně uvařená, proceďte ji a nechte vychladnout. Pak ji dejte do mixéru, přidejte žervé, osolte, opepřete a přidejte polovinu dávky tymiánu. Vše rozmixujte na hladkou kaši a dejte vychladit do lednice. Pak pomazánku namažte na pečivo a každý plátek ozdobte dýňovými semínky a zbylým tymiánem.

Pomazánka z ředkve

Potřebujete:

  • 1 středně velkou bílou ředkev nebo 2 černé ředkve
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • 2 lžíce tvarohového sýru
  • sůl a pepř
  • pečivo k podávání
  • čerstvou petržel na ozdobu
Foto: Greta Blumajerová

Pomazánka z ředkve vás potěší rychlou přípravou i rafinovanou pikantnostíFoto: Greta Blumajerová

Postup:

01.

Ředkev očistěte, oloupejte, pokrájejte, dejte do mixéru a nasekejte ji najemno. Přidejte k ní tvaroh, pomazánkové máslo a tvarohový sýr a důkladně promíchejte. Ředkev je celkem pikantní, pokud budou pomazánku jíst i děti, klidně můžete přidat více tvarohu.

02.

Pak pomazánku osolte a opepřete podle chuti a dejte odpočinout do lednice, aby se chutě hezky rozležely. Podávejte namazané na pečivu, ozdobené nasekanou petrželí.

Baví vás podzimní chutě, ale i barvy tohoto ročního období? Vyzdobte si domov v podzimním stylu.

Načítám