Článek
Dobrá, přiznejme si, že teplé lívance potěší kuchaře samotného stejně jako zbylé strávníky, ale to přece nemusí nikdo vědět… Všechny recepty jsou navíc nekynuté, takže máte za chvilku hotovo. Pusťte se tedy s chutí do přípravy nádherně šťavnatých mrkvových, dekadentně čokoládových, či naopak zdravějších celozrnných lívanců a užijte si dopolední lenošení!
Kořeněné mrkvové lívance
Na 4 porce potřebujete: 2 vejce, 2 lžíce cukru, 1 hrnek podmáslí, 2 lžíce slunečnicového oleje, lžičku perníkového koření, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 hrnky najemno nastrouhané mrkve (asi 4 mrkve), sůl, olej nebo máslo na smažení
K podávání: 1 termizovaný sýr, 4 lžíce medu
Postup: Vejce prošlehejte s cukrem, podmáslím a olejem. Přidejte všechny sypké suroviny (mouku, koření, prášek do pečiva a špetku soli) a pořádně promíchejte. Na závěr vmíchejte nastrouhanou mrkev a smažte na trošce másla nebo oleje na rozehřátém lívanečníku nebo nepřilnavé pánvi. Na jeden lívaneček jsou třeba asi dvě lžíce těsta. Podávejte s termizovaným sýrem rozmíchaným s medem.
Čokoládové lívance
Na 4 porce potřebujete: 2 vejce, 2 lžíce cukru, 1 hrnek podmáslí, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce holandského kakaa, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 40 g čokolády na vaření (lze vynechat), sůl, olej nebo máslo na smažení
K podávání: 60 g čokolády na vaření, 2 lžíce cukru, 100 ml smetany na vaření
Postup: Na omáčku v rendlíku rozpusťte čokoládu a cukr se smetanou a dejte stranou. Vejce prošlehejte s cukrem, podmáslím a olejem. Přidejte všechny sypké suroviny (mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli) a pořádně promíchejte. Kdo chce lívance extra čokoládové, přidá nasekanou čokoládu. Na lívanečníku nebo nepřilnavé pánvi rozpusťte trošku másla nebo oleje a postupně smažte lívance. Podávejte přelité připravenou čokoládovou omáčkou nebo kondenzovaným čokoládovým mlékem.
Celozrnné lívance s vločkami a rozinkami
Na 4 porce potřebujete: 2 vejce, 2 lžíce hnědého cukru, 150 g jogurtu, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžičku skořice, 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 hrnku drcených vloček, 1/2 hrnku mléka, 3 lžíce rozinek, 1 lžičku prášku do pečiva, sůl, olej nebo máslo na smažení
K podávání: 2 jablka, 1 lžíci másla, 4 lžíce hnědého cukru, 1 lžičku skořice
Postup: Vločky zalejte mlékem a nechte chvilku nabobtnat. Mezitím si připravte jablka: omyjte je, vyjádřete a nakrájejte na kostičky. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a skořici a povařte, než jablka trochu změknou.
Vejce prošlehejte s cukrem, jogurtem a olejem. Přidejte mouku, skořici, prášek do pečiva a špetku soli a pořádně promíchejte. Na závěr vmíchejte rozinky (ještě lepší jsou naložené v rumu!) a namočené vločky. Smažte na trošce másla nebo oleje na rozehřátém lívanečníku nebo nepřilnavé pánvi. Na jeden lívaneček použijte asi dvě lžíce těsta. Podávejte s připravenými jablky.
S čím máte lívance nejraději u vás doma?