Článek
Nevíte si rady, jakou přílohu zvolit k omáčkám, steaku nebo špízům, a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího? Nechte se inspirovat přílohami ze sladkých brambor neboli batátů hned ve třech receptech.
Hlízy povijnice batátové obsahují mimo jiné významné množství vitaminu C, vlákniny i rostlinné barvivo betakaroten. Lze je zařadit mezi energeticky velmi bohaté a nejvýživnější druhy zeleniny. Batáty mají v kuchyni mnohostranné použití, můžete je vařit, péct, grilovat nebo je využít při přípravě salátů či dezertů.
Batátové noky
Na 4 porce potřebujete: 2 velké batáty, 1 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, hrst čerstvě nasekaných bylinek (petržel, libeček), 30 g mandlových plátků, 1 lžíci rostlinného oleje, bylinky na ozdobu, sůl, bílý pepř
Postup
01.
Batáty oloupejte, umyjte, pokrájejte na větší kousky a vařte v osolené vodě po dobu 15 minut, dokud nezměknou. Po uvaření nechte brambory vychladnout a v mezičase si na suché pánvičce opečte mandlové plátky. Do zlatova opečené mandle dejte stranou, jejich čas ještě přijde.
02.
Vychladlé batáty propasírujte, osolte, opepřete, přidejte vajíčko, nasekané bylinky a vše pořádně promíchejte. Ke směsi přisypejte postupně mouku. Těsto pořádně prohněťte, mělo by být vláčné, ale nemělo by se v závěru lepit.
03.
Těsto rozdělte na 6 částí a na pomoučeném vále vyválejte z každé části hada o průměru 1,5 cm. Jednotlivé hady vyrovnejte k sobě a pokrájejte na velikost noků. Noky dejte vařit do vroucí osolené vody asi na 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
04.
Noky sceďte, nechte pořádně okapat a mezitím rozpalte pánev zastříknutou olejem. Okapané noky přidejte do rozpálené pánve a opečte je dozlatova. Na závěr je posypejte opečenými mandlemi a čerstvými bylinkami (stejnými, které jste použili do těsta). Podávejte za tepla jako přílohu k masovým pokrmům s omáčkou.
Tip: Aby se vám při válení jednotlivých hadů těsto nelepilo k rukám, namočte si je lehce do vody.
Pikantní batáty pečené v troubě
Na 4 porce potřebujete: 4 větší batáty, 1 palici česneku, 8 sušených chilli papriček, čerstvé bylinky, 6 lžic olivového oleje, hrubou sůl, čerstvý pepř
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Sladké brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte dle libosti na měsíčky nebo hranolky. Plech vyložte pečicím papírem a dejte na něj pokrájené batáty. Přidejte k nim neoloupané celé stroužky česneku, sušené chilli papričky (množství volte podle chuti), dále přidejte čerstvé bylinky (např. petržel, koriandr, tymián, oregano, rozmarýn). Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut do změknutí. Batáty v průběhu pečení promíchejte. Po upečení podávejte například jako přílohu ke steaku, přírodnímu masu, řízku nebo jen tak s domácí tatarkou.
Tip: Veškeré ingredience, které pokládáte na plech, můžete nejprve vložit do igelitového sáčku a promíchat, aby se chutě propojily, a teprve pak dát na plech.
Batátové pyré
Na 4 porce potřebujete: 4 větší batáty, 2 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 50 g parmezánu, 1 hrnek mléka, sůl. Na ozdobu: česnek, hrst čerstvě nasekané petrželky, parmezán
Postup
01.
Batáty oloupejte, umyjte a pokrájejte na větší kostky. Vařte v mírně osolené vodě 15 minut do změknutí. Máslo nechte rozpustit v malém hrnci na plotně a přilijte ho k uvařeným batátům. V rendlíku, kde se rozpouštělo máslo, opečte na kousky rozdrcený česnek, dejte ho zatím stranou.
Tip: Abyste předešli lepivé konzistenci pyré, můžete ho vyšlehat ručně pomocí šťouchadla. Budete tak průběh lépe kontrolovat a pyré pak nemůžete přešlehat.
02.
K bramborám s rozpuštěným máslem přidejte nastrouhaný parmezán a mléko. Vyšlehejte ručním šlehačem dohladka, pozor jen na to, abyste pyré nevyšlehali hodně, až do lepivé konzistence.
Pyré ochutnejte a dle potřeby dosolte, díky parmezánu bude stačit špetka soli. Hotové dozdobte opečeným česnekem, čerstvou petrželkou a nastrouhaným parmezánem. Podávejte jako přílohu k sekané pečeni nebo kuřecím špízům.