Článek
Povidla patří do klasické české kuchyně stejně jako třeba mák. A co si budeme nalhávat, ona kombinace povidel a máku je taky dobrota :-). My jsme se pro dnešek soustředili jen na zmiňovaný poklad ze švestek.
Pokud máte povidla domácí, je to vaše velké plus. Pokud je ale budete kupovat, buďte ostražití a pročítejte etikety. Většina povidel na trhu je doslazovaných a cukr v nich většinou nahrazuje chuť kvalitních švestek. Sehnat se bez větších problémů ale dají povidla neslazená. Jako bonus můžete povidla dochutit – a to nejen rumem. Přidejte do nich trošku skořice, nového koření a hřebíčku (samozřejmě v mletých verzích) a uvidíte, že i „obyčejné“ povidlové buchty budou zase trochu jiné. A lepší.
Povidlové buchty podle Anny Drůbkové
Na asi 20 buchet potřebujete: 500 g hladké mouky plus trochu na podsypávání, 120 g měkkého másla, 3 žloutky o pokojové teplotě, 70 g cukru, kůru z 1/2 citronu, špetku soli, 30 g kvasnic, asi 250–300 ml vlažného mléka, asi 70 g rozpuštěného másla na pekáč a pomazání a moučkový cukr na podávání

Buchty jako od babičky si upečete podle našeho receptuFoto: Jakub Jurdič
Postup: Kuchařka spolku Domácnost, ze kterého tento předpis mám, je z roku 1921, takže recept je to vskutku babičkovský! Do misky nalejte trochu teplého mléka, přidejte lžíci cukru a rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a postupně do něj zašlehejte jeden žloutek po druhém. K základu do velké mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, citronovou kůru a vzešlý kvásek a zadělejte těsto. Podle potřeby postupně přidávejte mléko – hotové těsto je spíš řidší konzistence, je ale krásně hebké, drží pohromadě a na omak nelepí. Mísu překryjte čistou utěrkou a uložte ho asi na hodinu na teplé místo, aby nakynulo.
Troubu zapněte na 180 stupňů, pekáč vymažte částí rozpuštěného másla. Nakynuté těsto rukama propracujte na pomoučené pracovní ploše a postupně z něj ukrajujte větší kousky, které rukou zploštěte, doprostřed lžičkou nandejte trochu povidel a zavažte buchtu. Tu „uzlíkem“ dolů vložte do pekáče, jednotlivé buchty by se měly trochu dotýkat, nelepte je ale úplně těsně k sobě, jinak nakynou jen do výšky. Když je pekáč hotový, buchty potřete zbytkem rozpuštěného másla a nechte je ještě asi 10 minut kynout. Pak je vložte asi na 30 minut do trouby. Následně teplotu snižte na 160 stupňů a pečte ještě asi 10 minut. Upečené buchty opatrně odtrhávejte od sebe a podávejte je poprášené moučkovým cukrem. Teplé jsou nejlepší!
Medový perník promazávaný povidly
Na formu o rozměrech 20x25 cm potřebujete: 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku medu, 60 g másla, 2 lžičky perníkového koření (skořice, badyán, hřebíček, nové koření…), 1/2 hrnku mléka, 2 žloutky a 2 bílky, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 hrnek (asi 300 g) povidel, tuk na vymazání formy a plátkové mandle na ozdobu

Povidly promazávaný perník je krásně vláčnýFoto: Jakub Jurdič
Postup: Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte asi 3 lžíce cukru a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte med a koření, vše důkladně promíchejte a nechte zchladnout. Troubu zapněte na 180 stupňů. Vzniklou hmotu přelijte do mísy, přidejte mléko, žloutky, mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem a mléko a zadělejte tužší těsto. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do těsta, a to nalijte do vymazané formy. Pečte asi 45 minut, dokud do středu zapíchnutou špejli nevyndáte suchou.
Hotový perník nechte vychladnout a následně ho dvakrát prokrojte. Jednotlivé vrstvy promažte připravenými povidly (pokud jsou tuhá, trochu je zahřejte, aby povolila), stejně jako povrch. Teď už stačí posypat mandlovými lupínky a podávat!
Domácí těstoviny s povidly a opečenou mandlovou strouhankou
Na 2 porce potřebujete: 150 g polohrubé mouky plus trochu na vyválení, 1 vejce, 1 lžíci vody, špetku soli, 150 g povidel, 60 g strouhanky, hrst plátkových mandlí, 2 lžíce třtinového cukru a 70 g másla

Těstovinové taštičky s povidly jsou klasikou našich babičekFoto: Jakub Jurdič
Postup: Na pánvi rozpusťte malý kousek másla, přisypte strouhanku, mandle a třtinový cukr a opražte směs dozlatova – dokud se nerozvoní. Na pracovní plochu nasypte hromádku mouku, uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce a vodu, přidejte špetku soli a rukama propracujte tužší těsto. To rozdělte na kousky a z každého vyválejte čtverec asi 6 krát 6 cm. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody na vaření těstovin. Na každý čtverec dejte doprostřed trochu povidel, přeložte ho a okraje důkladně umačkejte prsty. Těstoviny vařte asi 4 minuty, mezitím přepusťte zbytek másla. Uvařené těstoviny podávejte posypané mandlovou strouhankou a přelité máslem.
Který recept vyzkoušíte jako první?