Článek
Dipy jsou prostě skvělou volbou – jsou jednoduché na přípravu, hotové raz dva a vždycky do nich můžete přidat to, na co máte zrovna chuť nebo co ladí s konkrétním jídlem, které připravujete. Jaký je rozdíl mezi dipem a omáčkou? Dip se podává v samostatné mističce, do které jídlo namáčíte, má různou konzistenci a většinou je studený. Inspirujte se a připravte si ten smetanovo – avokádový, z dijonské hořčice nebo sušených rajčat!
Dip se smetanou a avokádem
Na 4 porce (4 mističky) potřebujete: 2 vyzrálá avokáda, 1 kelímek zakysané smetany, 6 cherry rajčat, šťávu z 1 limety, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, ½ chilli papričky, 2 šalotky nebo ½ červené cibule
Postup:Avokáda oloupejte, rozpulte a vyndejte pecku. Nakrájejte ho na větší kusy a dejte do mixéru. Přidejte k němu zakysanou smetanu a vše rozmixujte na hladkou kaši. Pak přidejte vylisovaný česnek, posekanou chilli papričku a šťávu z limety a znovu rozmixujte. Nakonec dejte do směsi cherry rajčata nakrájená na co nejmenší kousky a šalotky na co nejjemněji, promíchejte, dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Dip z dijonské hořčice
Na 4 porce potřebujete: 4 lžíce dijonské hořčice, 300 g bílého jogurtu, 1 vrchovatou lžíce medu, 1 stroužek česneku, pažitku, sůl, pepř
Postup: V misce smíchejte dijonskou hořčici, med a jogurt. Míchejte dostatečně dlouho, aby se vše krásně spojilo. Přidejte prolisovaný česnek, pažitku nasekanou najemno a podle chuti osolte a opepřete. Dip se perfektně hodí k hovězímu i vepřovému masu, použít ho ale klidně můžete i do salátu!
Dip ze sušených rajčat
Na 4 porce potřebujete: 150 g sušených rajčat v oleji, 200 g zakysané smetany, 1 lžička kapar, 1 stroužek česneku, pár lístků čerstvé bazalky
Postup: Sušená rajčata osušte a dejte do mixéru. Rozmixujte je na pastu, kterou zjemněte zakysanou smetanou. Pak přidejte kapary posekané na opravdu malé kousky a prolisovaný stroužek česneku. Nakonec nasekejte bazalku najemno a vmíchejte ji do dipu. Sušená rajčata naložená v oleji jsou dostatečně slaná, proto není potřeba dip jakkoli dochucovat.
Děláte doma dipy? A dáváte přednost klasice v podobě majonézy nebo česnekového dipu, nebo raději experimentujete?