Článek
Kynuté těsto sice vyžaduje chvilku pozornosti, ale největší část práce za vás odvedou kvasnice, které zaručí dokonale nadýchané a přitom vláčné moučníky.
Jestli jste si na něj do teď netroufali, dejte šanci dnešním receptům a uvidíte, že se povede. A pokud se stejně nevidíte jako uhnaná hospodyňka s rukama od těsta a vlasy od mouky, vezměte si na pomoc moderní techniku – stolní robot nebo domácí pekárnu – my to na vás nikomu neřekneme :-).
To nejtěžší na dnešním pečení pak bude rozhodnout se, který moučník přijde na řadu jako první: severské dýňové skořicové rolky, polská babka s čokoládovým krémem, nebo snad ryze česká kombinace máku a švestek?
Dýňové skořicové rolky
Potřebujete: ¾ kostky droždí, 2 lžíce cukru krupice, ½ hrnku mléka, 4 hrnky hladké mouky, ¼ lžičky soli, hrnek dýňového pyré (z ½ malé dýně), 125 g másla, 1 vejce, ¼ lžičky muškátového oříšku, mouku na podsypání. Na náplň: ½ hrnku cukru krupice, lžičku skořice, 80 g másla. Na polevu: 2 lžíce krémového sýra (Cream Cheese, Buko, Fénix), ½ hrnku cukru moučka, hrst pekanových nebo vlašských ořechů
Postup: Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Nechte asi 10 minut v teple vzejít (k tomu skvěle slouží na 50 °C vyhřátá trouba). Mezitím si do mísy nebo robotu s hnětacími háky připravte zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo, vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré. To připravíte z upečené nebo v páře či mikrovlnce uvařené dýně, kterou pak jednoduše rozmixujete.
K ingrediencím přidejte vzešlý kvásek a asi 10 minut propracovávejte, až vznikne hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 40–60 minut v teple kynout.
Z těsta pak na pomoučeném vále vyválejte čtverec, máslo do náplně rozehřejte, částí vymažte pekáček a zbylým potřete těsto. Posypejte cukrem smíchaným se skořicí a pevně zabalte do rolády. Rozkrájejte na 1,5–2 cm tlusté plátky a s mezerami vyskládejte do pekáčku, rolky dost nakynou. Nechte ještě půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30–40 minut dozlatova. Upečené pokapejte polevou z krémového sýra a cukru a posypejte nasekanými ořechy. Nejlepší jsou ještě teplé…
Tip: Hned tři další verze skořicových rolek najdete v článku Zatočte s kynutým těstem! Zkuste skořicové, oříškové a jahodové rolky.
Makový šnek se švestkami
Potřebujete: ½ kostky droždí, 60 g cukru krupice, 450 g hladké mouky, 150 ml mléka, ¼ lžičky soli, 1 vejce, 100 g rozpuštěného másla, mouku na podsypání, lžíci másla na potření, lžíci cukru krupice na posypání. Na náplň: 200 g mletého máku, 150 ml mléka, 2 lžíce povidel, cukr krupice, lžíci rumu, 10 švestek, hrst mandlových lupínků
Postup: Droždí rozdrobte do misky, posypejte lžící cukru a míchejte, až se rozpustí. Přidejte polovinu ohřátého mléka a asi 3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek nechte 10 minut vzejít (to jde dobře v troubě vyhřáté na 50 °C), přidejte ho ke zbylým ingrediencím a rukama nebo v robotu s hnětacími háky vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte asi na hodinu (klidně zase do lehounce vyhřáté trouby) vykynout.
Mezitím si připravte náplň: mák svařte s mlékem, podle chuti oslaďte a dochuťte povidlya rumem. Švestky omyjte, vypeckujte a rozpulte.
Polovinu těsta pak na pomoučeném vále rozválejte na dlouhý obdélník, potřete polovinou náplně a z delší strany zatočte do dlouhé tenké rolády. Stejně postupujte se zbytkem těsta. Rolády pak můžete přímo na plechu spojit do jedné velké spirály nebo každou zvlášť zatočit do dortové formy.
Do záhybů vmáčkněte švestky, těsto potřete rozpuštěným máslem a posypejte cukrem a mandlemi. Pečte 40–50 minut při 180 °C dozlatova.
Tip: Milujete českou klasiku? Zkuste kynuté smažené vdolky nebo pravé valašské frgály hezky s návodem krok po kroku!
Čokoládová babka
Na 2 koláče potřebujete: ¾ kostky droždí, ½ hrnku cukru krupice, 650 g hladké mouky, ½ hrnku mléka, ¼ lžičky soli, kůru z 1 pomeranče, 3 vejce, 125 g másla, sklenici lískooříškové pomazánky, mouku na podsypání
Postup: Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Nechte ho 10 minut v teple vzejít (s tím vám pomůže vypnutá trouba, kterou jste vyhřáli na 50 °C) a poté přidejte ke zbylému cukru, mouce, mléku, soli, pomerančové kůře, vajíčkům a rozpuštěnému máslu. Rukama na stole nebo s pomocí robotu s hnětacími háky pak vytvořte hladké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte 40 minut v teple kynout.
Poté těsto rozdělte na polovinu, vyválejte na pomoučeném stole do čtverce, potřete polovinou oříškové pomazánky a srolujte. Roládu dejte na 10 minut do mrazáku, aby se lépe krájela, a ostrým nožem ji pak podélně rozpulte. Konce obou polovin k sobě přitiskněte a spleťte do copu. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte zhruba 40 minut dozlatova. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta.
Tip: Lískooříškovou pomazánku si raději než kupovat tu plnou palmového oleje a cukru vyrobte doma! Jak na to, najdete v článku Nekupujeme, vyrábíme: domácí nutella vás nadchne!
A kdo za vás kynuté těsto umíchá?
Máte nějaké triky, které vám pomáhají při přípravě kynutého těsta? Podělte se o ně s ostatními čtenáři!