Článek
Kouzlo koláčů a buchet na plech spočívá v tom, že vše naskládáte na sebe, vložíte do trouby, vyndáte, necháte sladkost vychladnout a můžete si pochutnávat. Vše uvedené samozřejmě platí i o našich dnešních tipech. Který zkusíte dříve?
Cuketová buchta s čokoládou
Potřebujete:350 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, půl lžičky skořice, 3 vejce, 150 ml oleje, 200 ml mléka, 75 g čokolády na vaření, 400 g cukety, půl sáčku kypřicího sáčku do pečiva
Postup:Cuketu nastrouhejte najemno a promíchejte ji se žloutky, cukrem moučkou, vanilkovým cukrem, skořicí, olejem, mlékem a rozpuštěnou čokoládou. Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec i sníh s bílků. Těsto nalijte na plech a pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
Buchta se švestkami a tvarohem
Potřebujete:280 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, půl sáčku prášku do pečiva, 150 g másla, 2 vejce. Na tvarohovou náplň:500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 100 g zakysané smetany, 500 g švestek
Postup: Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva, změklé máslo, vejce a těsto propracujte tak, aby drželo při sobě. Poté ho rozválejte do velikosti plechu a rozprostřete ho do něj na pečicí papír. Těsto poklaďte půlkami švestek. Teď už stačí jen smíchat suroviny na náplň, přelít základ na plechu a péct při 180 stupních asi 45 minut.
Kynutá klasika s nektarinkami
Potřebujete:30 g čerstvých kvasnic, 1 lžíci cukru krupice, 250 ml mléka, 450 g hladké mouky, 150 g másla, 3 žloutky, 1 citron, špetku soli, 1 kg nektarinek. Na drobenku:100 g másla, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky
Postup: V troše vlažného mléka rozmíchejte cukr, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Asi po 10 minutách ho přidejte k mouce, rozpuštěnému máslu, žloutkům, citronové kůře a špetce soli. Vařečkou vypracujte vláčné těsto, které nechte 45 minut kynout na teplém místě a následně ho rozválejte po plechu. Poklaďte ho kousky ovoce a zasypte drobenkou, která vznikla smícháním změklého másla, cukrů a mouky. Koláč pečte při 180 stupních asi 30 minut.
A jaké moučníky na plech vyhrávají u vás? Napište je do diskuse pod článkem nebo se inspirujte v rubrice Vaše recepty!