Článek
Postup
01.
Vepřovou plec rozřízněte na dva přibližně stejně velké kusy, rychleji změknou. Smíchejte přísady na kořenící směs a dobře je vetřete do celého povrchu masa.
02.
Okořeněné maso vložte do hrnce se silným dnem a dobře těsnící pokličkou. Podlijte ho tmavým pivem, přiklopte a pomalu přiveďte k varu. Stáhněte plamen na velmi mírný a maso pomalu duste 2,5–3 hodiny. Občas ho obraťte a zkontrolujte množství tekutiny, nemělo by ale být nutné ho podlévat.
Tip: Do tohoto receptu se nejlíp hodí plná tmavá piva, ve kterých najdete tóny čokolády a kávy.
03.
Až bude maso měkké tak, že půjde snadno rozdělit vidličkou na vlákna, vyjměte ho z hrnce a nechte chvíli zchladnout. Zároveň zesilte plamen pod hrncem a omáčku chvíli redukujte, až začne mírně houstnout.
04.
Maso pomocí dvou vidliček rozdělte na jednotlivá vlákna. Já dávám přednost větším a delším kouskům masa, pokud to máte jinak, jednotlivá vlákna můžete ještě překrájet ostrým nožem.
05.
Maso vraťte do hrnce a dobře promíchejte se šťávou. Přidejte ještě půl hrnku až hrnek dobré BBQ omáčky (já jsem použila domácí BBQ omáčku s colou a kečupem), dobře promíchejte a prohřejte. Trhané maso je vynikající jenom tak s chlebem a zeleninou, hodí se ale i jako náplň do burgerů a tortill a skvělé je i s jemnou bramborovou kaší.
Tenhle recept nevyžaduje při přípravě téměř žádnou pozornost a trouba zůstane také prázdná, takže můžete připravit i rychlý dezert. Koláč zebra je atraktivní variace na klasickou bábovku, na hrníčkový perník s hruškami ani nemusíte vytahovat váhu.