Článek
Postup
01.
Nic není jednoduššího než trhané maso! Troubu zapněte na 160 stupňů. Krůtí stehna podle potřeby očistěte. Do kastrolu, který se vejde do trouby (ideální je litinový nebo jiný silnostěnný, který dobře a rovnoměrně vede teplo) nalijte jednu plechovku (425 g) sterilovaných rajčat. Pokud nejsou krájená, ale v celku, rukama je rozmačkejte na kousky.
02.
Přidejte jemně nakrájenou cibuli, rozmáčknuté stroužky česneku, třtinový cukr (nebo třtinovou melasu), balzamikový a vinný ocet (jestli máte rádi intenzivnější chutě, klidně množství naplňte jen balzamikovým), v sáčku z gázy nebo sítku na koření uzavřený pepř, pořádnou porci soli, rajčatový protlak a bylinky.
03.
Co se týče bylinek, není potřeba dodržovat přesné množství ani složení, ale pro případ krůtího masa mám vyzkoušenou kombinaci dvou snítek šalvěje, 1/2 snítky rozmarýnu, 2–3 snítek tymiánu a snítky saturejky. Bylinky není potřeba sekat, všechnu vůni a chuť pustí během dušení do omáčky a na konci tuhé stonky jednoduše vyjmete.
04.
Všechny ingredience promíchejte, ponořte do nich připravené maso (to by mělo být z většiny ponořené). Přiklopte poklicí a vložte asi na 2,5 hodiny do trouby. Během této doby maso pravidelně kontrolujte a podle potřeby otáčejte a přelévejte. Hotové maso v podstatě samo odpadává od kosti.
05.
Stehna vyjměte a omáčku nechte na plotně redukovat, dokud není hezky hustá. Mezitím maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna a vyberte z něj kosti a tvrdé úpony a šlachy. Z omáčky vyjměte stonky bylinek a pepř a vmíchejte ji do masa.
06.
Trhané krůtí maso můžete použít teplé i studené na přípravu sendvičů, podávat se salátem a chlebem nebo jej použít místo omáčky na těstoviny.
Krůtí maso je velice zdravé a chutné. Dejte si silný vývar z pomalého hrnce z krůtích krků, krůtí guláš nebo krůtí roládu s pečenými batáty.