Článek
Postup
01.
Kuřecí prsa umyjte, osušte, odřízněte z nich přebytečný tuk a zatím nechte vcelku.
02.
Cibuli a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Oloupaný česnek nakrájejte opravdu nadrobno (nebo ho prolisujte) a do misky si připravte směs koření, abyste ji měli při ruce.
03.
Ve větším hlubším hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte olej, přidejte směs cibule a celeru, osolte a restujte, až bude cibule dosklovata, potrvá to asi 4–5 minut. Ke konci opékání přidejte nadrobno nakrájený česnek. Poté vmíchejte rajčatový protlak a krátce ho zarestujte.
04.
Hrnec částečně odstavte z ohně, vsypte do něj směs koření, dobře vše rozmíchejte a podlijte vývarem. Vraťte hrnec na oheň, přidejte ještě rajčatové pyré a cukr, dobře promíchejte a pomalu přiveďte k varu.
05.
Do vroucí omáčky vložte připravená kuřecí prsa, ztlumte oheň na mírný a pomalu duste pod pokličkou asi 30 minut. Odstavte a nechte pod pokličkou ještě asi 15 minut dojít.
06.
Maso vyberte na tác a pomocí dvou vidliček ho rozdělte na vlákna – jde to snadno (delší kousky můžete překrojit nožem). Natrhané maso vraťte do omáčky, případně krátce prohřejte a podávejte.
07.
Trhané maso se hodí téměř ke všemu – je skvělé s bramborovou kaší i s těstovinami, můžete ho zabalit do tortilly, použít jako náplň do pita chleba nebo se salátem, cibulí a kyselými okurkami do hamburgerových bulek.
Udělejte si pořádný hamburger s domácím kečupem podle videa Televize Seznam. Vaří kuchař Zdeněk Marcín.