Článek
Postup
01.
Zahřejte mléko na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a dejte ho chladnout.
02.
Do mísy robota prosejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a zapněte hnětací metlu. Postupně vlijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a přidejte vejce a zadělávejte v robotu alespoň deset minut, až vznikne hebké a hladké těsto. Vytvarujte z něj kouli, poprašte lžící hladké mouky a nechte v teple kynout asi hodinu.
03.
Zatímco těsto kyne, vyložte formu na biskupský chlebíček papírem na pečení. Nasekejte nahrubo ořechy (použila jsem směs vlašských ořechů a loupaných mandlí, vy si vyberte podle své chuti). V rendlíku rozpusťte máslo na potření, přidejte do něj cukr a skořici, zamíchejte a nechte zchladnout.
04.
Když je těsto vykynuté, připravte si vál a hladkou mouku na podsypání. Z těsta vyválejte obdélník vysoký asi půl centimetru. Pořádně ho po celé ploše potřete připraveným skořicovým máslem a posypte hrstí ořechů. Těsto ostrým nožem rozkrájejte na dlouhé pásy tak, aby byly široké přibližně jako užší strana formy. Pásy naskládejte na sebe a rozřežte příčně asi na šest částí. Čtverce těsta potřeného máslem vyskládejte do formy „nastojato“ za sebou. Povrch posypte zbylou hrstí ořechů a dejte ještě chvíli pod utěrkou kynout – stačí do doby, než se trouba rozpálí na 180 stupňů.
05.
Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, v půlce pečení zkontrolujte a povrch případně přikryjte alobalem, aby se nepálil. Nechte prochladnout a podávejte.
Znáte „trhací“ buchtu, nebo je to pro vás novinka?