Hlavní obsah
3,2
(39)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nejlépe prý chutnají třešně ze sousedovy zahrádky, ale dnešní zákusky jsou tak dobré, že snesou snad i ty kupované. Zkusíte vláčný tvarohový závin?

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 80 g ztuženého tuku
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce vody
Náplň
  • 250 g tučného tvarohu
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek třešní
  • 1 hrst mandlí
Na potření a podsypání
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst hladké mouky
Článek

Postup

01.

Z mouky, soli, tuku, vejce a vody vypracujte rukama hladké těsto (kdyby se moc lepilo, přidejte mouku, kdyby bylo naopak příliš drolivé, tak ještě trochu vody) a nechte ho půl hodiny zabalené ve fólii v lednici odpočinout.

02.

Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkou, vejcem a škrobem, třešně vypeckuje a mandle (použít můžete i čokoládu) nahrubo nasekejte.

03.

Na pomoučeném vále tence rozválejte těsto, přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem, potřete tvarohem a posypejte třešněmi a mandlemi. Srolujte do závinu, otočte spojem dolů a potřete rozšlehaným vajíčkem (potřít můžete místo vejcem i mlékem). Pečte asi 45 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Jestli se vám nechce připravovat vlastní těsto, jednoduše použijte kupované listové.

Pokud jste také podlehli raw stravě, připravte si třešňový dort.

Související témata:

Načítám