Článek
Postup
01.
Mouku, sůl a máslo propracujte, přilijte vodu a rukama prohněťte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu v chladu odležet. Třešně vypeckujte a smíchejte se 6 lžícemi cukru, škrobem a mandlovou trestí nebo griotkou. Nechte 15 minut odležet.
02.
Polovinu těsta vyválejte na pomoučeném vále do kola o průměru asi 30 cm, přeneste do formy (nejlépe se pracuje s tou s odnímatelnými okraji), zvedněte okraje a překryjte plochu třešněmi. Zbylé těsto opět vyválejte a rádýlkem nebo nožem nakrájejte na proužky. Na třešních z nich pak vytvořte mřížku a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte zbývající lžící cukru a mandlovými lupínky.
03.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a ještě asi 30 až 40 minut dopékejte.
Tip: Jestli se vám nechce vyrábět mřížku, druhý plát jednoduše přiklopte na třešně vcelku a jen uprostřed vyřízněte ozdobné „průhledy“.
Pokud se vám nechce čekat, připravte si rychlý voňavý třešňový pohár.