Článek
Postup
01.
Do mrazáku si dejte malý talířek, na kterém můžete zkoušet hustotu džemu – díky vychlazení ji okamžitě poznáte a nebudete muset čekat, až vystydne. Umyté sklenice i víčka prolijte vroucí vodou a nechte vyschnout.
02.
Vypeckované třešně (snadný trik, jak je rychle vypeckovat) spolu s trochou vody 7 minut povařte. Vmíchejte Pektogel (nebo jiný želírovací přípravek s pektinem) rozmíchaný v asi 1/4 cukru a vařte další 3 minuty. Nakonec po částech vmíchejte i zbylý cukr a vařte ještě 3 minuty.
03.
Pro čistší konzistenci můžete z povrchu průběžně sbírat pěnu. Nakonec vmíchejte v troše vody lžičku rozpuštěné kyseliny citronové nebo askorbové (koupíte v drogeriích, lékárnách i větších supermarketech). Tu můžete vynechat, ale prodlouží trvanlivost zavařeniny i napomůže želírování.
04.
Trochu džemu nyní kápněte na talířek a pokud je dostatečně hustý, můžete plnit. Pokud ne, znovu přiveďte k varu a vmíchejte ještě trochu kyseliny citronové.
05.
Opatrně plňte do sklenic tak, abyste se nedotkli nebo nepokapali jejich okraje (pokud se tak stane, čistým ubrouskem je setřete). Ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Jak zavařovat bez Pektogelu: Třešně obsahují jen velmi málo pektinu (který zapříčiňuje houstnutí džemu), proto k nim můžete buď přidat jablka jako u ostružinové marmelády, nebo třešně s cukrem v poměru 1:1. Vařte zhruba hodinu a půl, až opravdu zhoustnou a po naplnění je ještě asi 30 minut při 80 °C sterilujte. To lze buď v hrnci s teploměrem, nebo v troubě na plechu s vodou.
Jestli třešně nechcete jen zavařovat, ze zbylých si upečte tradiční americký páj, třešňový tvarohový závin nebo třešňovou bublaninu po francouzsku. A pokud máte i další ovoce či zeleninu, inspirujte se v dalších receptech na zavařování a nakládání.