Hlavní obsah
2,8
(364)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Původně mexický recept na koláč Tres leches neboli tři mléka odkazuje ke třem formám mléka, kterými se po upečení prolévá hotový korpus. Příprava téhle „třímlékové buchty“ je opravdu nekomplikovaná a rychlá, nečekají vás žádné kuchařské záludnosti. Snad proto je tak oblíbená ve Spojených státech. Je to typ dezertu, při kterém váš lékař omdlí strachem o vaše zdraví a hosté omdlí nadšením. Sladká a vláčná dobrota s čepicí domácí šlehačky z vás udělá hostitelku roku. A i když v kuchyni zřídka používám zkratky, při tomto receptu se nemusíte bát. Korpus se povede, i když suroviny prostě „smícháte“.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 porcí
Korpus
  • 120 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 5 ks vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Poleva
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka salka
  • 120 ml plnotučného mléka
Na dokončení
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 kousek mleté vanilky
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

01.

Nakrájejte máslo do velké mísy na menší kousky, aby povolilo. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáček o rozměrech přibližně 20 x 30 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. (Ideální je použít pekáček dostatečně hezký, abyste v něm mohli koláč i servírovat, já jsem použila horní část zapékací mísy.)

02.

Prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. K změklému máslu přidejte cukr a začněte šlehat. Postupně přidejte všechna vejce a dál šlehejte, až vznikne jemná a nadýchaná hmota. Po částech zašlehejte mouku a nakonec přidejte vanilkový extrakt. Těsto přelijte do připravené formy a pečte asi 30 minut.

03.

Hotový korpus hned po upečení opravdu hustě propíchejte špejlí a nechte chvíli zchladnout. Mezitím si v míse prošlehejte tři mléka na polevu. Hotovým přelivem pomalu navlhčete povrch koláče. Použijte část, nechte vsáknout a pokračujte, až vše spotřebujte. Nemusíte mít obavy, korpus opravdu pojme celý objem.

04.

Přelitý korpus nechte asi hodinu chladit v lednici. Mezitím přidejte ke smetaně semínka z kousku vanilky a ušlehejte tuhou šlehačku. Neslaďte, koláč je už sladký dostatečně.

05.

Koláč ozdobte tím, co máte zrovna po ruce. Nejjednodušší je poprašek ze skořice. Použít můžete hoblinky čokolády. Čerstvé nebo i kompotované ovoce (krásně vypadají jahody). Kousky opražených kokosových lupínků. Oříšky. Zkrátka to, co chutná vám.

Ochutnali jste už tuto vláčnou dobrotu? A pustíte se do vlastní výroby?

Související témata:

Načítám