Článek
01.
Nakrájejte máslo do velké mísy na menší kousky, aby povolilo. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáček o rozměrech přibližně 20 x 30 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. (Ideální je použít pekáček dostatečně hezký, abyste v něm mohli koláč i servírovat, já jsem použila horní část zapékací mísy.)
02.
Prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. K změklému máslu přidejte cukr a začněte šlehat. Postupně přidejte všechna vejce a dál šlehejte, až vznikne jemná a nadýchaná hmota. Po částech zašlehejte mouku a nakonec přidejte vanilkový extrakt. Těsto přelijte do připravené formy a pečte asi 30 minut.
03.
Hotový korpus hned po upečení opravdu hustě propíchejte špejlí a nechte chvíli zchladnout. Mezitím si v míse prošlehejte tři mléka na polevu. Hotovým přelivem pomalu navlhčete povrch koláče. Použijte část, nechte vsáknout a pokračujte, až vše spotřebujte. Nemusíte mít obavy, korpus opravdu pojme celý objem.
04.
Přelitý korpus nechte asi hodinu chladit v lednici. Mezitím přidejte ke smetaně semínka z kousku vanilky a ušlehejte tuhou šlehačku. Neslaďte, koláč je už sladký dostatečně.
05.
Koláč ozdobte tím, co máte zrovna po ruce. Nejjednodušší je poprašek ze skořice. Použít můžete hoblinky čokolády. Čerstvé nebo i kompotované ovoce (krásně vypadají jahody). Kousky opražených kokosových lupínků. Oříšky. Zkrátka to, co chutná vám.
Ochutnali jste už tuto vláčnou dobrotu? A pustíte se do vlastní výroby?