Hlavní obsah
3,0
(138)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jahody v kompotu se skvěle doplňují s jednoduchým třeným těstem.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 90 g másla
  • 190 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 220 g polohrubé mouky
  • 80 ml mléka
  • 400 g jahodového kompotu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 11 lžic cukru moučka
Článek

Postup

01.

Máslo a vejce vyndejte včas z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Tvrdé máslo byste neutřeli do pěny a studená vejce by pracně našlehané máslo srazila.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Máslo vyšlehejte s asi polovinou cukru do nadýchané pěny. Dejte mu čas – pokud byste tuto fázi podcenili, těsto spadne. 

03.

Jedno po druhém – vždy, když je předchozí úplně zapracováno – přidávejte vejce a zbylý cukr. Nakonec jemně vmíchejte polohrubou mouku a vlažné mléko, případně si nadýchanost těsta můžete pojistit tak, že do mouky předem vmícháte 0.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva.

04.

Těsto nalijte do připraveného pekáčku a rovnoměrně ho rozprostřete. Navrch zlehka zamáčkněte slité kompotované jahody (případně rozmrazené jahody, ty ale nejprve zlehka obalte ve vanilkovém cukru, aby z nich nebyly jen nakyslé krátery).

05.

Pečte ve vyhřáté troubě asi 30–35 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.

Třené těsto je skvělé! Díky své hutnosti se hodí i na dorty s těžkým máslovým krémem a s těmito 7 triky se vám už vždycky povede k naprosté dokonalosti. A když už budete v tom, pusťte se do téhle báječné mramorové bábovky.

Načítám