Článek
Postup
01.
Máslo a vejce vyndejte včas z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Tvrdé máslo byste neutřeli do pěny a studená vejce by pracně našlehané máslo srazila.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Máslo vyšlehejte s asi polovinou cukru do nadýchané pěny. Dejte mu čas – pokud byste tuto fázi podcenili, těsto spadne.
03.
Jedno po druhém – vždy, když je předchozí úplně zapracováno – přidávejte vejce a zbylý cukr. Nakonec jemně vmíchejte polohrubou mouku a vlažné mléko, případně si nadýchanost těsta můžete pojistit tak, že do mouky předem vmícháte 0.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva.
04.
Těsto nalijte do připraveného pekáčku a rovnoměrně ho rozprostřete. Navrch zlehka zamáčkněte slité kompotované jahody (případně rozmrazené jahody, ty ale nejprve zlehka obalte ve vanilkovém cukru, aby z nich nebyly jen nakyslé krátery).
05.
Pečte ve vyhřáté troubě asi 30–35 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.
Třené těsto je skvělé! Díky své hutnosti se hodí i na dorty s těžkým máslovým krémem a s těmito 7 triky se vám už vždycky povede k naprosté dokonalosti. A když už budete v tom, pusťte se do téhle báječné mramorové bábovky.