Hlavní obsah
3,1
(56)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ovocná buchta nemusí být jen úhledně nakrájená na lákavé řezy. Můžete ji – stejně jako my – natrhat na kousky, přidat trochu jogurtu a aromatické karamelové omáčky s whisky a podávat jako moučník na vidličku. Zkusíte to?

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Buchta
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 20 g másla
  • 0,3 hrnku cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 200 g mražených jahod
Whisky omáčka
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 50 ml whisky
  • 756 ml smetany ke šlehání
K podávání
  • 250 g ovocného jogurtu
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Formu o rozměrech asi 20 × 20 cm vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí.

02.

Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Pak po částech vmíchejte mouku střídavě s mlékem, až vznikne jemné hladké těsto. 

03.

Rozmražené (nebo aspoň povolené) jahody či jiné ovoce z letních zásob pokrájejte na kousky a vmíchejte do těsta. Použít můžete samozřejmě i slitý kompot - záleží jen na tom, co a jak jste si v létě schovali na zimní mlsání. 

04.

Těsto nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu čistá a suchá. Pak buchtu vyndejte a nechte zchladnout.

05.

Mezitím připravte omáčku. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejte máslo a přidejte cukr. Za velmi častého míchání nechte cukr zcela rozpustit. Pak přidejte whisky a nechte odpařit alkohol. Jen pozor na ruce, pořádně to zaprská! Když se whisky smísí s karamelem, podlijte smetanou a odstavte z plotny. Během podlévání opět pozor na ruce, čím chladnější smetana je, tím více to prská.

06.

Upečenou buchtu – vlažnou nebo úplně vychladlou – natrhejte na kusy a rozdělte do misek. Přidejte pár lžic ovocného jogurtu a polijte omáčkou. Můžete podávat.

Máte rádi trhací a trhané moučníky? Pak vás určitě zaujmou i slané trhací housky se sýrem.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie19 033,51 kJ
Bílkoviny46,51 g
Tuky312,62 g
Sacharidy381,47 g
Sůl2,18 g
SAFA203,38 g
Vláknina8,55 g
Cukry245,09 g

Načítám