Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Formu o rozměrech asi 20 × 20 cm vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí.
02.
Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Pak po částech vmíchejte mouku střídavě s mlékem, až vznikne jemné hladké těsto.
03.
Rozmražené (nebo aspoň povolené) jahody či jiné ovoce z letních zásob pokrájejte na kousky a vmíchejte do těsta. Použít můžete samozřejmě i slitý kompot - záleží jen na tom, co a jak jste si v létě schovali na zimní mlsání.
04.
Těsto nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu čistá a suchá. Pak buchtu vyndejte a nechte zchladnout.
05.
Mezitím připravte omáčku. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejte máslo a přidejte cukr. Za velmi častého míchání nechte cukr zcela rozpustit. Pak přidejte whisky a nechte odpařit alkohol. Jen pozor na ruce, pořádně to zaprská! Když se whisky smísí s karamelem, podlijte smetanou a odstavte z plotny. Během podlévání opět pozor na ruce, čím chladnější smetana je, tím více to prská.
06.
Upečenou buchtu – vlažnou nebo úplně vychladlou – natrhejte na kusy a rozdělte do misek. Přidejte pár lžic ovocného jogurtu a polijte omáčkou. Můžete podávat.
Máte rádi trhací a trhané moučníky? Pak vás určitě zaujmou i slané trhací housky se sýrem.