Článek
Postup
01.
Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Studená vejce nebo mléko by vám srazily máslo!
02.
Troubu zapněte na 160 °C.
03.
Máslo utřete s cukrem (dvě lžíce si odložte bokem) do hladké pěny. Roboty na to mají speciální nástavec – je vhodnější než šlehací metly. Ruční tření trvá asi 30 minut, robot to zvládne zhruba za deset. Krystalky cukru máslo provzdušní (proto je potřeba nezaměňovat za moučkový cukr) a nadlehčí.
04.
Když je hmota opravdu lehká a nepatrně, nabude objemu a zbledne, zašlehejte jeden po druhém žloutky. Další přidávejte vždy až ve chvíli, když je předešlý úplně zašlehaný.
05.
Z bílků a zbylých dvou lžic cukru vyšlehejte tuhý sníh.
06.
Do máslové hmoty lžící opatrně vmíchejte po třetinách prosetou mouku vždy s třetinou mléka.
07.
Nakonec do hmoty opatrně vařečkou vmíchejte tuhý sníh. Míchejte ale opravdu opatrně, spíš pomalu „prohazujte“.
08.
Třetinu těsta odeberte a vmíchejte do ni přes sítko proseté kakao. Kdyby těsto příliš zhoustlo, přidejte i lžíci mléka.
09.
Formu na bábovku důkladně vymažte tukem a vysypte moukou.
10.
Na dno nalijte polovinu světlého těsta, pak po lžících rozdělte tmavé těsto a navrch dejte druhou polovinu světlého. Obrácenou stranou lžíce opatrně projeďte těsto kolem dokola formy. Obě hmoty se promísí a vznikne tak krásné mramorování. Pečte asi 45 minut dozlatova.
Máte rádi mramorovanou bábovku?