Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160) a pusťte se do přípravy.
02.
Meruňky omyjte, rozpulte, vypeckujte a každou polovinu nakrájejte ještě na čtvrtiny. Maliny rozmrazte a slijte od nadbytečné vody, čerstvé stačí opláchnout. V míse smíchejte všechny suroviny na drobenku a rukama ji propracujte.
03.
Změklé máslo nakrájejte na kousky a vyšlehejte do hladké pěny. Do másla postupně zašlehejte cukr a následně vejce s vanilkovou trestí. Pak do těsta zlehka zapracujte mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec polovinu pokrájených meruněk a malin.
04.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, poklaďte zbytkem ovoce a posypejte drobenkou.
05.
Připravený koláč vložte do trouby a pozvolna pečte asi 45–50 minut dozlatova. Pokud se vám drobenka propadne do těsta jako tentokrát mně, bude to ještě lepší! Vychladlý koláč vyklopte a krájejte na malé kousky. Pokud ho budete servírovat teplý, nezapomeňte k němu přidat kopeček vanilkové zmrzliny!
Pokud jste milovníky třeného těsta, upečte si i babiččinu třenou bábovku.