Článek
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví
Recepty na Štědrý den
Postup
01.
Začněte vývarem. Kapří hlavu a kostru propláchněte studenou vodou, vložte do hrnce, přilijte vodu a pozvolna přiveďte k varu. V průběhu sbírejte pěnu. Až chvíli po dosažení bodu varu, kdy už se tvoření pěny téměř zastaví, přidejte koření včetně soli. Vařte pozvolna asi hodinu. Pak vyjměte hlavu i kostru (po zchladnutí maso oberte a pokrájejte na malé kousky). Vývar sceďte přes husté síto.
02.
Pokračujte vložkou! Všechny suroviny vložte do malého hrnce, přidejte studenou vodu a pozvolna přiveďte k varu. V průběhu opět sbírejte pěnu, vařit budete celkem asi 30 minut. Vše zceďte (vývar později použijete také do polévky) a vnitřnosti pokrájejte na malé kousky.
03.
Krutonky připravíte jednoduše: housku, veku nebo tastový chléb nakrájejte na kostičky, smíchejte s rozpuštěným máslem a za občasného promíchání je pečte v rozpálené troubě dozlatova.
04.
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel a kostičky řapíku a nahrubo nakrájenou cibulí. Vše pomalu duste, přidejte badyán a pokračujte do té doby, dokud základ nemá žlutou barvu (asi 10–15 minut). Přidejte mouku, kterou restujte, dokud se nerozmělní. Vlijte 2,5 litru rybího vývaru, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, doplňte maso s vnitřnostmi a vařte ještě asi 10 minut. Přidejte lžíci nasekané listové petržele, špetku muškátového oříšku a polévku dosolte. Podávejte zdobené křupavými krutony, pokrájenou petrželkou a hvězdičkou badyánu.
Uvaříte si vánoční polévku podle šéfkuchaře?