Hlavní obsah
4,0
(9)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Chystáte štědrovečerní tabuli, chcete zapůsobit, ale chybí vám dobrý recept na rybí polévku? Máme pro vás recept přímo od šéfkuchaře Davida Šaška. Vsaďte na něj, uděláte dojem a královsky si pochutnáte.

35 min.
Příprava
2 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
9 porcí
Na vývar
  • 1 ks kapřích hlav
  • 1 ks kapřích koster
  • 2 listy bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 30 kuliček celého černého pepře
  • 3 l vody
  • 2 lžičky soli
Na vložku
  • 50 g srdce
  • 100 g rybích vnitřností
  • 1 ks mlíčí
  • 1 špetka soli
  • 300 ml studené vody
Na krutonky
  • 3 ks housky
  • 5 lžic másla
Do polévky
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 120 g celeru
  • 120 g kořenové petržele
  • 200 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 270 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Začněte vývarem. Kapří hlavu a kostru propláchněte studenou vodou, vložte do hrnce, přilijte vodu a pozvolna přiveďte k varu. V průběhu sbírejte pěnu. Až chvíli po dosažení bodu varu, kdy už se tvoření pěny téměř zastaví, přidejte koření včetně soli. Vařte pozvolna asi hodinu. Pak vyjměte hlavu i kostru (po zchladnutí maso oberte a pokrájejte na malé kousky). Vývar sceďte přes husté síto.

02.

Pokračujte vložkou! Všechny suroviny vložte do malého hrnce, přidejte studenou vodu a pozvolna přiveďte k varu. V průběhu opět sbírejte pěnu, vařit budete celkem asi 30 minut. Vše zceďte (vývar později použijete také do polévky) a vnitřnosti pokrájejte na malé kousky.

03.

Krutonky připravíte jednoduše: housku, veku nebo tastový chléb nakrájejte na kostičky, smíchejte s rozpuštěným máslem a za občasného promíchání je pečte v rozpálené troubě dozlatova.

04.

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel a kostičky řapíku a nahrubo nakrájenou cibulí. Vše pomalu duste, přidejte badyán a pokračujte do té doby, dokud základ nemá žlutou barvu (asi 10–15 minut). Přidejte mouku, kterou restujte, dokud se nerozmělní. Vlijte 2,5 litru rybího vývaru, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, doplňte maso s vnitřnostmi a vařte ještě asi 10 minut. Přidejte lžíci nasekané listové petržele, špetku muškátového oříšku a polévku dosolte. Podávejte zdobené křupavými krutony, pokrájenou petrželkou a hvězdičkou badyánu.

Uvaříte si vánoční polévku podle šéfkuchaře?

Načítám