Hlavní obsah
3,4
(183)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nejdřív křupne jemná žloutková poleva a potom se zuby zaboří do lahodného těsta plného ořechů… Není divu, že tyto řezy patří mezi nejoblíbenější tradiční dezerty.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 250 g másla
  • 220 g cukru moučka
  • 220 g ořechů
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 6 ks bílku
Poleva
  • 6 ks žloutků
  • 200 g cukru moučka
Čokoládová poleva
  • 60 g čokolády 70%
  • 15 g kakaového másla
Článek

Ze seznamu surovin je jasné, že jde opravdu o luxusní dezert, co se surovin týče. Je ale tak sytý a plný chuti, že ke spokojenosti postačí menší kousek, takže jediný pekáček dokáže potěšit opravdu hodně lidí.

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte ho chvíli povolit. Ořechy rozmixujte najemno, oddělte žloutky od bílků a připravte si k ruce všechny suroviny. Hlubší plech vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 °C.

Tip: Do těsta můžete použít jakoukoliv směs ořechů, provětrejte zásoby a využijte třeba poslední zbytky mandlí a lískových oříšků z vánočního pečení.

02.

K máslu přidejte cukr a vyšlehejte ho do jemné nadýchané krémové hmoty. Postupně přisypávejte ořechy a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli a pomalu zašlehejte.

03.

Dobře umyjte metličky šlehače a ušlehejte pevný sníh z bílků. Natřikrát ho stěrkou zlehka zapracujte do těsta. Těsto rozetřete do pekáče, povrch uhlaďte a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 20 minut.

04.

Až začne povrch těsta jemně zlátnout, připravte žloutkovou polevu. Ke žloutkům přidejte cukr a nad párou pomalu vyšlehejte do husté pěny, potrvá to asi 5–10 minut. V té chvíli by měl být i korpus zlatavý a propečený. Vyjměte ho z trouby a na horký ihned nalijte žloutkovou polevu. Rovnoměrně ji rozetřete a nechte dobře vychladnout a zaschnout, ideálně alespoň pár hodin.

05.

Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu, přidejte kakaové máslo a vymíchejte hladkou polevu. Ozdobně pocákejte koláč a nechte zaschnout. Krájejte opatrně ostrým nožem na menší řezy.

Tip: Žloutková poleva je velmi křehká a ráda se láme, použijte proto opravdu ostrý nůž a krájejte opatrně. Lépe vám to půjde, když koláč necháte odpočinout do druhého dne.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 20 × 30 cm
Energie27 264,3 kJ
Bílkoviny99,43 g
Tuky411,56 g
Sacharidy600,28 g
Sůl1,99 g
SAFA155,33 g
Vláknina27,44 g
Cukry445,18 g

Načítám