Článek
Sice se pro vás pravidelně snažím vymýšlet i všelijaké inovativní recepty, ale co si budeme povídat, takový klasický kynutý mazanec plný rozinek a mandlí, namazaný poctivou vrstvou čerstvého másla, je prostě na velikonoční snídani stejně nejlepší.
Jak na to, aby se opravdu povedl? Všechny ingredience mějte připravené při pokojové teplotě, nepodceňte chvíli hnětení, během kynutí těsto ještě jednou znovu propracujte a dejte kynout podruhé. Pak už stačí jen chvilka trpělivosti, než za vás kvasnice udělají většinu práce, a můžete se těšit na voňavé a vláčné velikonoční bochánky.
Kynutý mazanec
Na 2 mazance potřebujete: kostku droždí (42 g), 80 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 200 ml teplého mléka, 100 g másla, 3 žloutky, ¼ lžičky soli, 1 chemicky neošetřený citron, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 30 g mandlových lupínků, 30 g kandované pomerančové kůry nebo citronátu, 1 vejce na potření
Postup: Kvasnice rozmíchejte se lžičkou cukru, přidejte 2 lžíce mouky a asi 3 lžíce ohřátého mléka. Těstíčko nechte 10 minut v teple vzejít (parádně to jde v lehce vyhřáté zavřené troubě). Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, rozehřáté máslo, žloutky, sůl a citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká!).
Přidejte vzešlý kvásek a aspoň 5 minut rukama nebo v robotu s hnětacími háky zpracovávejte na hladké nelepivé těsto. Kdyby se moc drolilo, přidejte mléko, a kdyby se lepilo, přidejte mouku. Na závěr zapracujte rozinky namočené v rumu (rychleji nabobtnají, když je s rumem – klidně v mikrovlnce – zahřejete), třetinu mandlí (zbytek nechte na posypání) a pomerančovou kůru.
DALŠÍ VELIKONOČNÍ RECEPTY
Tak vidíte, že vláčné mazance nejsou žádná věda… Pustíte se do nich už letos?