Hlavní obsah
3,7
(40)
Foto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

Foto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

Další ochutnávka z knihy „Prostonárodní kuchařka Květy Fialové“ je tentokrát o poznání tradičnější – sytá kyselica s klobásou. Nezapomenutelná herečka sepsala knihu svých oblíbených receptů spolu s kamarádem a kolegou Martinem Slunečkem.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 ks cibule
  • 150 g klobásy
  • 3 ks brambor
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 špetka pepře
  • 1 list bobkového listu
  • 2 lžíce sádla
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 50 ml mléka
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
Článek

Postup

01.

Na oleji nebo sádle zpěňte cibuli a klobásu či uzenou slaninu, přidejte několik kuliček jalovce, čerstvě mletý pepř, bobkový list, sůl, pokrájené brambory a ještě chvíli restujte.

02.

Do hrnce přidejte kysané zelí i s částí nálevu (pokud je moc kyselý, tak ho raději sceďte a nechte až na závěrečné ochucení), doplňte asi litrem vroucí vody a na mírném ohni povařte, až brambory změknou.

03.

Zdá-li se vám polévka moc řídká, do sklenky nalijte asi půl deci studeného mléka a v něm rozšlehejte dvě lžičky hladké mouky (tzv. zátřepka), vlijte do polévky a ještě chvíli povařte, než zhoustne. Nakonec v polévce dobře rozmíchejte kysanou smetanu, dochuťte cukrem a případně ještě trochou nálevu ze zelí.

Foto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

Zahřejte se touhle tradiční dobrotou plnou zdravého kysaného zelí (a kousky nezbytné klobásy)Foto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

Zajímají vás další recepty od Květy Fialové? Vyzkoušejte i kuře na sójové omáčce, medu a chilli.

Související témata:

Načítám