Hlavní obsah
3,4
(25)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Se sychravým podzimem začíná i sezona zabijaček. V plné síle sice bude až v únoru, ale již během listopadu si mnoho rodin dělá zásoby na zimu. Jestli nepořádáte zabijačku ani zrovna nejste nikam pozvaní, nesmutněte a vyrobte si vlastní domácí jelítka.

2 hod.
Příprava
3 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 1 200 g vepřového masa
  • 800 g vepřového masa
  • 250 g škvarků
  • 250 g krup
  • 6 ks housky
  • 300 ml vepřové krve
  • 2 lžíce majoránky
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 100 g cibule
  • 1 lžička nového koření
  • 3 ks vepřových střívek
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml vepřového vývaru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Tučné vepřové maso z hlavy a laloků a libové maso (např. plec) uvařte doměkka. Tučné maso nakrájejte na asi půlcentimetrové kostičky. Libové maso a škvarky umelte. Kroupy uvařte den předem (proschnou a nebude se z nich tolik uvolňovat sliz) doměkka – nevíte-li, jak na to, přečtěte si praktický postup v receptu na vánočního kubu. Žemle nakrájejte na kostičky a nasucho opečte dozlatova. Cibuli nasekejte nadrobno a na troše oleje nebo sádla osmahněte.

02.

K masu se škvarky vložte kroupy a osmažené žemle. Zalijte krví a nechte chvíli nasáknout. Potom přidejte ostatní suroviny. Podle potřeby zřeďte horkým vývarem, okořeňte a osolte. Širší vepřová střeva (koupíte je v lepších řeznictvích nebo na internetu, nejčastěji se prodávají ve slaném nálevu) pořádně propláchněte studenou vodou a nastříhejte na požadovanou délku jelit (plus asi 4 cm na špejlování). Střívko zašpejlujte, pak jej naplňte a konec zase zašpejlujte.

03.

Zašpejlovaná jelítka vkládejte do vroucí vody a vařte při teplotě 90 stupňů 20 až 30 minut (podle velikosti jelítek). Stupeň uvaření kontrolujte propíchnutím naostřenou špejlí – z jelita nesmí vytékat krev, ale jen čirá šťáva. Hotová jelita můžete skladovat v lednici tři až čtyři dny. 

Zkusíte si jelita vyrobit doma, nebo dáte přednost kupovaným?

Související témata:

Načítám