Článek
Postup
01.
Den předem rozmíchejte kvásek s moukou a vodou, přikryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě kvasit. Jak vyrobit domácí kvásek?
02.
Pokud dáváte sušené houby, nechte je chvíli (nebo také i den dopředu) ve vodě nabobtnat. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka.
03.
Pokud dáváte čerstvé houby (6 až 8 hrstí), je dobré je nejdřív na troše másla či oleje orestovat. Kvásek rozmíchejte v 1,5 litru vody, přilijte k orestovaným houbám nebo přidejte houby sušené i s vodou, ve které se máčely, lžičku soli, trochu kmínu a za občasného míchání povařte asi 40 minut, aby houby změkly a kvásek zprůhledněl.
04.
Mezitím na másle (aby se nepřepalovalo, můžete přidat trochu oleje) opečte cibulku dozlatova, během restování osolte. Vajíčka připravte dle chuti: buď je přidejte k cibulce, vmíchejte rovnou do polévky, nebo uvařte samostatně. My jsme je vložili do vroucí vody, 8 minut povařili, propláchli studenou a po chvíli oloupali.
05.
Polévku dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte spolu s bramborami na loupačku, cibulkou, vajíčky a bylinkami dle chuti. Někdo přidává i trochu octa.
Tip
Na kyselo existuje spousta receptů a tvrdit o nějakém, že je jediný správný, by od nás bylo pěkně troufalé. Brambory můžete vařit zvlášť nebo rovnou s houbami, vajíčka usmažit na cibulce, rozmíchat v polévce nebo připravit jako ztracená a tak dále.
Když už budete mít kvásek, upečte si i snadný žitný chléb se slunečnicí nebo domácí kváskový chleba, jsou famózní!