Článek
Postup
01.
Velké ječné kroupy pořádně propláchněte, zalijte vodou asi dva centimetry nad okraj a spolu s lžičkou soli a lžící sádla (nebo kvalitního rostlinného oleje) povařte doměkka. Trvá to asi půl hodiny. Když kroupy namočíte přes noc, půjde to samozřejmě mnohem rychleji.
02.
Mezitím přelijte houby vroucí vodou a nechte patnáct minut nabobtnat. Slijte (tekutinu nevylévejte, jen dávejte pozor, jestli nejsou na dně nějaké kamínky) a houby pokrájejte najemno.
03.
Šalotky nebo dvě cibule nasekejte nadrobno a doměkka opečte na zbytku sádla nebo oleje. Osolte. Přidejte houby a ještě asi tři minuty restujte. Zalijte vodou, kterou jste slili z hub, a patnáct minut poduste.
04.
Vmíchejte scezené uvařené kroupy, prolisovaný česnek a mezi dlaněmi prodrhnutou majoránku, tou nešetřete. Nechte prohřát a buď podávejte rovnou, nebo uhlaďte do sádlem či olejem vymazané nádoby a při 180 °C asi 15 minut zapékejte, aby se na povrchu vytvořila křupavá krustička.
Tip: Sice to nepatří k tradici, ale kuba vypadá pěkně ozdobený plátky opečených hub, v našem případě žampionů.
Vrátíte se letos k této voňavé staročeské tradici?