Článek
Postup
01.
Maso vložte do hrnce a zvolna vařte – mělo by být spíš tužší. Plíce uvařte doměkka. Žemle nakrájejte na kostičky, dejte do větší nádoby a zalijte vývarem.
02.
Vařené plíce i syrová játra umelte najemno. Uvařené maso namelte hruběji, vše přidejte k namočeným žemlím a dobře promíchejte. Dochuťte utřeným česnekem, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí a znovu promíchejte. Přidejte podle potřeby trochu vývaru a ochutnejte. Při kořenění dbejte, aby chuť byla spíš výraznější, protože koření se vyvaří.
VEPŘOVÉ HODY MŮŽETE PŘIPRAVIT I BEZ ŘEZNÍKA
03.
Vepřová střeva důkladně vypláchněte. Nemáte-li čerstvá ze zabijačky, můžete koupit střeva naložená v solném nálevu nebo soli, ta je rovněž potřeba řádně propláchnout. Pomocí plničky na klobásy nebo nějaké trubice o průměru asi 2 cm, na niž střeva natáhnete, tvořte jitrnice. Každou jitrnici z obou stran podvažte uzlíkem a zašpejlujte.
04.
Jaternice vložte do vroucí vody, ale dejte pozor, aby se dále nevařily. V horké vodě (asi 90 °C) je nechte 15 až 20 minut. Správně uvařené jaternice po vyndání z kotle rychle osychají.
05.
Vařené jaternice opláchněte ve studené vodě a rovnejte k vychladnutí.
Tip: K jitrnicím si podávejte třeba lepenici anebo brambory zapečené se slaninou.
Vyzkoušíte domácí jitrnice, nebo zůstanete věrni výtvorům svého oblíbeného řezníka?