Článek
Postup
01.
Nejdřív připravte kořeněné mléko. V rendlíku přiveďte mléko téměř k varu, vsypte do něj všechno koření, přidejte vanilkový extrakt a nechte louhovat alespoň 20 minut. Vyndejte máslo, aby povolilo, a připravte bábovkovou formu: řádně ji vymažte a vysypte hrubou moukou. Perník nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte ho se skořicí.
02.
Předehřejte troubu na 170 stupňů. Oddělte žloutky od bílků a přeceďte kořeněné mléko. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Postupně do ní zašlehejte žloutky a po lžících přidejte i ochucené mléko a větší část prosáté mouky.
03.
Z bílků ušlehejte pevný sníh. Zbytek prosáté mouky smíchejte s práškem do pečiva. Stěrkou střídavě lehce zatřete do těsta bílky a zbytek mouky.
04.
Těsto rozdělte na dvě části: do jedné jemně přimíchejte perník se skořicí. Obě těsta pak zlehka střídavě vlijte do formy.
05.
Bábovku vložte do trouby a zvolna pečte asi 40 až 50 minut. Upečenou nechte asi 10 minut ve formě.
Můj tip: Místo perníku na strouhání použijte poslední zbytky perníčků z Vánoc nebo karamelové sušenky. Mléko můžete „ovonět“ i kupovanou směsí koření na chai latte.
Máte rádi výrazně kořeněné moučníky, nebo jste příznivci jemné chuti?