Článek
Tortilly můžete zabalit na několik způsobů. Třeba je složit jako obálku, stočit do ruličky anebo přeložit na půl jako quesadillu. Ale čím je naplnit? Nachystali jsme pro vás hned tři chutné nápady, které se hodí i jako super oběd za studena. Odoláte?
S hummusem, paprikou a mrkví
Na 4 porce potřebujete: 4 pšeničné tortilly, 2 papriky, 1 větší mrkev, 3 lžíce oleje. Na hummus:200 g přecezené sterilované cizrny, 6 lžic panenského olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sezamové pasty tahini, ½ lžičky drceného římského kmínu, šťávu z citronu, sůl a pepř, 2 lžičky mleté papriky
Postup:Začněte hummusem. Do mixéru dejte přecezenou cizrnu, přidejte olej, prolisovaný česnek, římský kmín, tahini, šťávu z citronu i mletou papriku. Doplňte špetku pepře i soli a vše rozmixujte na jemnou pastu. Mrkev oškrábejte, papriku očistěte a obojí nakrájejte na hranolky o straně půl centimetru. V pánvi rozehřejte olej a deset minut na něm zeleninu opékejte. Nechte ji zchladnout a můžete plnit! Tortilu pomažte hummusem, na kraj naskládejte část zeleniny, zarolujte. A je to!
Tip:S římským kmínem to nepřehánějte, je hodně výrazný. Půl lžičky je opravdu tak akorát.
S polníčkem a mletým masem
Na 4 porce potřebujete:4 tortilly, 300 g směsi mletého vepřového a hovězího masa, 2 stroužky česneku, 2 snítky tymiánu, sůl, pepř. Na náplň:100 g zakysané smetany, 1 papriku,1/2 pórku, 50 g kukuřice, 1 červenou cibuli, 100 g polníčku
Postup: Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Mleté maso dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a tymiánem. Ze směsi tvořte kuličky, které skládejte do pekáčku. Kuličky pečte v rozehřáté troubě asi 30 minut.
Papriku, pórek i cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte je s kukuřicí. Před sebe si nachystejte tortillu, její polovinu pokryjte polníčkem, položte na něj do linie 4 kuličky, mezery vyplňte zeleninou, pokapejte smetanou a zarolujte.
Tip:Při výběru mixu masa dávejte pozor na složení, supermarkety stále prodávají šizené směsi, ve kterých najdete třeba jen 55 % masa. A to jíst nechcete, že ne?
Se slaninou a kuřecím masem
Na 4 porce potřebujete:2 kuřecí prsa, sůl, pepř, 4 tortilly, ledový salát, 1 rajče, 80 g anglické slaniny, 2 vejce, 100 ml tatarské omáčky, 2 lžíce oleje, 4 špejle na přichycení
Postup: Kuřecí prsa rozřízněte podélně na půlky, osolte je a opepřete. Troubu rozpalte na 180 stupňů Celsia. Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí prsa na něm z obou stran opečte po dvou minutách z každé strany. Poté je přendejte do pekáčku a dejte do trouby na 8 minut dopéct. Pánev ale nestahujte z plotny, pokračuje se!
Plátky anglické slaniny v pánvi opečte do křupava. Když je hotovo, slaninu vyndejte a v tuku přichystejte dvě volská oka. Ledový salát omyjte a natrhejte, rajče rozkrájejte na plátky. A jde se kompletovat! Každou tortillu naplňte salátem, rajčetem, půlkou kuřecího prsa, půlkou vajíčka, doplňte anglickou slaninu, tatarku a vše zabalte jako obálku (wrap chcete-li) a zafixujte špejlí. A můžete si pochutnávat!
Jaké náplně tortill jsou oblíbené u vás doma? Přidávejte tipy do rubriky Vaše recepty!