Hlavní obsah
4,2
(13)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Lehce opečené pečivo si skvěle rozumí se zeleninovou pomazánkou známou pod názvem ajvar. A ten perfektně doplní grilovaná nebo na pánvi opečená zelenina. Pochutnejte si na téhle lahůdce i vy!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 stonky zeleného chřestu
  • 4 ks cherry rajčat
  • 1 ks cukety
  • 1 ks žluté papriky
  • 2 ks tmavého pečiva
  • 4 lžíce ajvaru
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžíce mořské soli
Článek

Postup

01.

Chřestu odkrojte dřevnaté konce, podélně jej rozkrojte a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Rajčátka rozpulte. Cuketu na mandolíně nastrouhejte na tenké podélné plátky. Papriku očistěte a nakrájejte na kousky velikosti většího sousta. Všechnu zeleninu postupně z obou stran (rajčatům stačí na straně řezu) opečte na troše olivového oleje na pánvi. Máte-li po ruce gril, zeleninu nejdříve potřete olejem a pak ji krátce ogrilujte na hliníkovém tácku.

02.

Pečivo prokrojte a opečte v topinkovači, případně rovněž na grilu. Potřete ajvarem (recept na tuto vynikající pomazánku najdete o kousek výše v odkazu) a navrch poklaďte opečenou zeleninou a posypte čerstvými bylinkami. Podle chuti můžete ještě lehce posypat mořskou solí, ale není to potřeba.

Která zelenina nesmí chybět na topinkách u vás doma?

Načítám