Hlavní obsah
3,7
(11)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Topinambury neboli židovské brambory jsou podzemní hlízy jednoho druhu slunečnice. Jsou všestranně využitelné, a díky vysokému obsahu inulinu jsou dokonce vhodnou potravinou pro diabetiky. Mají příjemně nasládlou až oříškovou chuť a my si z nich dnes připravíme vynikající placičky.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 placek
Topinamburové placky
  • 500 g topinamburů
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 ks vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 5 lžic oleje
Jogurtový dip
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Topinambury oloupejte, omyjte a nahrubo nastrouhejte. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a postupně přidejte nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, provensálské koření, nasekaný tymián, kmín a kari. Osolte, opepřete a postrouhejte muškátovým oříškem. Nakonec přidejte vejce a mouku a důkladně propracujte rukama.

02.

Ze směsi tvarujte placky, vkládejte je do pánve s rozpáleným olejem a po obou stranách osmažte dozlatova.

03.

Smícháním všech uvedených ingrediencí připravte jogurtový dip. Dejte ho na chvilku vychladit a na závěr ho ozdobte větvičkou čerstvého tymiánu.

04.

Usmažené placičky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte s vychlazeným dipem. Budou se k nim hodit také šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

A co říkáte na sladkou variantu v podobě smažených bramborových placiček s povidly?

Související témata:

Načítám