Článek
Čekáte návštěvu, ale chybí vám nápad, co uvařit? Přichystejte skvělé jídlo v podobě domácích noků s krémovou houbovou omáčkou se špenátem a bylinkami. S houbami se nyní roztrhl pytel, tak toho využijte – necháme na vás, zda použijete čerstvé, nebo již správně nasušené.
Domácí noky s houbami, špenátem a bylinkami
Na 2 porce potřebujete: 250 g brambor, 80 g hrubé mouky, lžičku bramborového škrobu, 1 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 5 snítek čerstvého tymiánu, 30 g sušených hub, 80 ml suchého bílého vína, 100 g mrazeného listového špenátu, 100 ml smetany ke šlehání, hrst čerstvé bazalky, sůl, pepř; parmezán a bazalku k podávání
Postup: Nejprve vložte sušené houby i špenát vyjmutý z obalu do dvou misek s vodou a pak se pusťte do přípravy noků. Brambory oloupejte, umyjte a nastrouhejte najemno. Nechte chvilku stranou, aby pustily vodu. Tu poté vymačkejte, ideálně za pomoci čisté utěrky. K poctivě vymačkaným bramborám přidejte prosátou mouku, škrob, vejce a sůl. Vypracujte těsto a uválejte z něj hada.
Z hada odkrajujte tří- až pěticentimetrové kousky a tvořte z nich mezi dlaněmi noky. Ty vkládejte do vroucí osolené vody a vařte šest až osm minut, dokud nevyplavou nahoru. Noky sceďte, zalijte rozpuštěným máslem a zakryjte.
Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte scezené houby, prolisovaný česnek, tymián, osolte a opepřete. Chvilku restujte a poté podlijte vínem, které nechte svařit na polovinu. K houbám přidejte scezený špenát, po chvíli smetanu a nechte provařit. Bazalku pokrájejte nahrubo a přihoďte k omáčce. Dochuťte solí a pepřem.
Noky přidejte do omáčky a promíchejte. Podávejte s nastrouhaným parmezánem a ozdobené čerstvou bazalkou.
Tip: Máte-li čerstvé houby, rozhodně je použijte (na dvě porce tak 200 až 250 g). Bylinky vezměte takové, jaké máte při ruce a nejraději.
Už jste vyzkoušeli rukolové noky s rajčatovou omáčkou? A je také nejvyšší čas pustit se do noků dýňových či batátových.