Článek
Nestihli jste letos napéct a v posledním týdnu před Vánoci si už těžko najdete celý den nebo dva na přípravu cukroví? Vsaďte na to nepečené! Netrvá tak dlouho jako klasické a nemusí se rozležet (což ale znamená, že pravděpodobně začne okamžitě mizet). Zkuste roztomilé mandlové hříbky, arašídové karamelky i klasické rumové koule.
Retro: mandlové hříbečky
Na 40–50 hříbečků potřebujete: 200 g loupaných celých mandlí, 200 g cukru moučka, 1 bílek nebo med či agávový sirup, lžíci holandského kakaa
Postup: Hříbky vždy připravujte z čerstvě namletých mandlí, z kupovaných mletých by vám nedržely tvar. Mandle co nejjemněji namelte, smíchejte s cukrem a přidejte tolik bílku nebo sladidla, aby vznikla hladká nelepivá hmota.
Těsto musíte rukama pořádně propracovat, aby se hezky propojilo. Kdyby se moc lepilo, přidejte ještě cukr. Třetinu obarvěte kakaem a tvořte z ní placičky, ze kterých budou kloboučky. K těm přitiskněte válečky ze světlé hmoty (kdyby se vám zdála moc suchá, znova mezi prsty propracujte nebo přidejte trochu bílku). Nechte na vzduchu několik hodin proschnout.
Změna: arašídové karamely
Na pekáček 20 × 30 cm potřebujete: plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 2 bílé čokolády, 2 hořké čokolády, 50 g másla, 120 g arašídů nebo arašídového másla, vločky soli (lze vynechat)
Postup: Mléko rozdělte do 2 kastrůlků, do jednoho přidejte hořkou čokoládu a máslo, do druhého bílou a arašídové máslo nebo dohladka rozmixované arašídy (snáze se mixují, když k nim přidáte lžíci rostlinného oleje). Za stálého míchání zahřívejte do rozpuštění a poté asi 10 minut povařte, až obě směsi hezky zhoustnou a lehce zkaramelizují. Nalejte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem, lžící vytvořte mramorování, posypejte solí a dejte zatuhnout do ledničky nebo mrazáku. Ostrým nožem pak krájejte malé karamelky.
Tip: Podobně jako arašídové karamely připravíte i kávový fondán nebo smetanové karamelky se špetkou soli.
Klasika: rumové koule
Na 40–50 kuliček potřebujete: 240 g dětských piškotů, 6 lžic rumu, 40 g holandského kakaa, 50 g mletých ořechů (lískových, mandlí, vlašských), 4 lžíce rybízové zavařeniny, 60 g másla, 100 g cukru moučka, kokos na obalení
Postup: Piškoty rozemelte, pokapejte rumem (čím víc ho dáte, tím déle koule vydrží:-)) a spolu s kakaem, ořechy, džemem, rozpuštěným máslem a cukrem vytvořte hladkou hmotu. Podle chuti doslaďte a přidejte rum, zavařeninu či kakao. Rukama pak tvořte malé kuličky, které obalujte v kokosu.
Tip: Milujete kokos? Zkuste i nepečené kuličky z kokosu a bílé čokolády!
Máte svůj oblíbený recept na nepečené cukroví? Podělte se s námi!