Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.
02.
Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem asi 10 minut do pěny.
03.
Přidejte prosátou mouku a špetku soli a těsto rozdělte do 2 vymazaných a vysypaných forem o průměru 18 cm. Můžete použít i jen jednu, ale ve dvou se vám korpusy upečou rychleji a rovnoměrněji.
04.
Mezitím dotuha ušlehejte smetanu a v druhé míse prošlehejte mascarpone s cukrem. Dochuťte ho alkoholem (já dala mandlové amaretto, ale nic nezkazíte ani kávovým nebo kakaovým likérem) a opatrně zapracujte šlehačku.
05.
Oba vychladlé korpusy rozkrojte a z obou stran je potřete směsí kávy, cukru a likéru. Toho můžete samozřejmě ubrat podle věku strávníků.
06.
Část krému si nechte na ozdobu a zbylým promažte korpusy. Lehce potřete i boky dortu. Ty uhlaďte, ale netrapte se tím, že těsto prosvítá – u domácího dortu jde hlavně o chuť, ne o dokonale uhlazený krém.
07.
Sáčkem s hladkou zdobicí špičkou nyní udělejte na vrch dortu typické bobánky a posypejte je kvalitním kakaem, nejlepší jsou ta označovaná jako holandská nebo holandského typu.
08.
Nechte alespoň 2 hodiny odležet a podávejte. Nám v lednici vydržel s přehledem další 2 dny, ale to jen proto, že jsem ho před kolegy zatajila...
Tip: Já dort pekla v menší, v 18centimetrové formě, takže pokud chcete větší korpus, množství surovin o půlku zvyšte.
Chcete víc inspirace na zajímavé dorty? Nám moc chutnal i kakaový dort s červeným vínem a svařákovým sirupem, mandlový jahodový dort nebo bezlepkový makový dort s tvarohem a švestkami.