Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Nic víc na tento dort nepotřebujeteFoto: Eva Malúšová
02.
Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem asi 10 minut do pěny.

Zkuste se ve svém okolí poptat na domácí vajíčka – jejich chuť je s kupovanými nesrovnatelná!Foto: Eva Malúšová
03.
Přidejte prosátou mouku a špetku soli a těsto rozdělte do 2 vymazaných a vysypaných forem o průměru 18 cm. Můžete použít i jen jednu, ale ve dvou se vám korpusy upečou rychleji a rovnoměrněji.

Korpus rozdělený do 2 forem se rychleji upeče i snadněji prokrajujeFoto: Eva Malúšová
04.
Mezitím dotuha ušlehejte smetanu a v druhé míse prošlehejte mascarpone s cukrem. Dochuťte ho alkoholem (já dala mandlové amaretto, ale nic nezkazíte ani kávovým nebo kakaovým likérem) a opatrně zapracujte šlehačku.

Pro extra poctivý krém do něj můžete (stejně jako se dává do klasického tiramisu) přidat až 3 žloutkyFoto: Eva Malúšová
05.
Oba vychladlé korpusy rozkrojte a z obou stran je potřete směsí kávy, cukru a likéru. Toho můžete samozřejmě ubrat podle věku strávníků.

Piškoty ze všech stran potřete kávovým sirupemFoto: Eva Malúšová
06.
Část krému si nechte na ozdobu a zbylým promažte korpusy. Lehce potřete i boky dortu. Ty uhlaďte, ale netrapte se tím, že těsto prosvítá – u domácího dortu jde hlavně o chuť, ne o dokonale uhlazený krém.

Boky dortu uhlaďte tak, aby korpus prosvítal. V cukrářském slangu se tomu říká semi-naked cake, tedy polonahý dortFoto: Eva Malúšová
07.
Sáčkem s hladkou zdobicí špičkou nyní udělejte na vrch dortu typické bobánky a posypejte je kvalitním kakaem, nejlepší jsou ta označovaná jako holandská nebo holandského typu.

Ze zbylého krému udělejte kopečky a posypte je kakaemFoto: Eva Malúšová
08.
Nechte alespoň 2 hodiny odležet a podávejte. Nám v lednici vydržel s přehledem další 2 dny, ale to jen proto, že jsem ho před kolegy zatajila...

Není na tom nic těžkého, co říkáte?Foto: Eva Malúšová
Tip: Já dort pekla v menší, v 18centimetrové formě, takže pokud chcete větší korpus, množství surovin o půlku zvyšte.
Chcete víc inspirace na zajímavé dorty? Nám moc chutnal i kakaový dort s červeným vínem a svařákovým sirupem, mandlový jahodový dort nebo bezlepkový makový dort s tvarohem a švestkami.