Hlavní obsah
3,4
(264)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Italské tiramisu ve formě dortu? Za nás kdykoli! Kombinace domácího piškotového korpusu nasáklého kávou a jemného krému, který voní mandlovým likérem, je božská v jakékoli formě!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 6 ks vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 špetka soli
Pokapání
  • 1/2 hrnku kávy espresso
  • 6 lžic alkoholu
  • 2 lžíce cukru moučka
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 3 lžíce alkoholu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Eva Malúšová

Nic víc na tento dort nepotřebujeteFoto: Eva Malúšová

02.

Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem asi 10 minut do pěny.

Foto: Eva Malúšová

Zkuste se ve svém okolí poptat na domácí vajíčka – jejich chuť je s kupovanými nesrovnatelná!Foto: Eva Malúšová

03.

Přidejte prosátou mouku a špetku soli a těsto rozdělte do 2 vymazaných a vysypaných forem o průměru 18 cm. Můžete použít i jen jednu, ale ve dvou se vám korpusy upečou rychleji a rovnoměrněji.

Foto: Eva Malúšová

Korpus rozdělený do 2 forem se rychleji upeče i snadněji prokrajujeFoto: Eva Malúšová

04.

Mezitím dotuha ušlehejte smetanu a v druhé míse prošlehejte mascarpone s cukrem. Dochuťte ho alkoholem (já dala mandlové amaretto, ale nic nezkazíte ani kávovým nebo kakaovým likérem) a opatrně zapracujte šlehačku.

Foto: Eva Malúšová

Pro extra poctivý krém do něj můžete (stejně jako se dává do klasického tiramisu) přidat až 3 žloutkyFoto: Eva Malúšová

05.

Oba vychladlé korpusy rozkrojte a z obou stran je potřete směsí kávy, cukru a likéru. Toho můžete samozřejmě ubrat podle věku strávníků.

Foto: Eva Malúšová

Piškoty ze všech stran potřete kávovým sirupemFoto: Eva Malúšová

06.

Část krému si nechte na ozdobu a zbylým promažte korpusy. Lehce potřete i boky dortu. Ty uhlaďte, ale netrapte se tím, že těsto prosvítá – u domácího dortu jde hlavně o chuť, ne o dokonale uhlazený krém.

Foto: Eva Malúšová

Boky dortu uhlaďte tak, aby korpus prosvítal. V cukrářském slangu se tomu říká semi-naked cake, tedy polonahý dortFoto: Eva Malúšová

07.

Sáčkem s hladkou zdobicí špičkou nyní udělejte na vrch dortu typické bobánky a posypejte je kvalitním kakaem, nejlepší jsou ta označovaná jako holandská nebo holandského typu.

Foto: Eva Malúšová

Ze zbylého krému udělejte kopečky a posypte je kakaemFoto: Eva Malúšová

08.

Nechte alespoň 2 hodiny odležet a podávejte. Nám v lednici vydržel s přehledem další 2 dny, ale to jen proto, že jsem ho před kolegy zatajila...

Foto: Eva Malúšová

Není na tom nic těžkého, co říkáte?Foto: Eva Malúšová

Tip: Já dort pekla v menší, v 18centimetrové formě, takže pokud chcete větší korpus, množství surovin o půlku zvyšte.

Načítám