Článek
Několik receptů na lasagně jsme vám už nedávno představili. Dnes pro vás máme další skvělý tip, lasagně si tentokrát zkuste proložit listovým špenátem, italskou slaninou jménem pancetta a sýrem ricotta. Jsou nádherně krémové a jemné.
Špenátové lasagně s pancettou
Na 4 porce potřebujete:400 g sušených lasagní, 500 g čerstvého listového špenátu, 150 g pancetty, 250 g ricotty, 100 ml smetany, 100 g strouhaného parmezánu, 50 g pamezánu na posypání, 2 stroužky česneku, 2 vejce, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Nejprve si připravte špenátovou náplň. Špenát opláchněte a z větších listů odřízněte stonky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenounké plátky, pancettu nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi si roztopte kapku olivového oleje a pancettu na ní opečte dozlatova, když je téměř hotová, přidejte česnek a ještě spolu chvilku opékejte. (Česnek přidejte až na konci, aby vám nezhořkl!) Nakonec ztlumte a přidejte na pánev listový špenát a míchejte, dokud není všechen spařený. Špenát osolte a opepřete.
Poté si připravte náplň z ricotty. V misce rozšlehejte ricottu spolu se smetanou, vejci a 100 g parmezánu. Směs opět ochuťte solí a pepřem.
A můžete vrstvit. Zapékací misku nejprve vyložte vrstvou těstovin, pak na ni navrstvěte trochu špenátu s pancettou a česnekem a zalejte ricottovou omáčkou. A takhle pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být z ricotty. Tu pak posypejte vrstvou parmezánu a dejte do trouby zapéct na 180 stupňů na 20–30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Tip: Jako obměnu pancetty doporučujeme příště lasagne vyzkoušet s kousky lososa, protože, jak už jistě víte, špenát a losos k sobě perfektně sednou!
Máte rádi špenát, a nevíte, co z něj uvařit příště? Vyzkoušejte třeba něco z našeho Špenátového menu: Najdete v něm špenátový koláč, špagety i palačinky.