Článek
„U klasických sladkostí je problém, že jsou plné prázdného cukru, a navíc i tuku, takže udělají dobře chuťovým buňkám, ale rozhodně ne tělu,“ říká výživová poradkyně Aneta Procházková. Kvůli kalorické náloži a vysokému glykemickému indexu pak budete mít brzy další chuť, či dokonce hlad… Což je, jak známo, cesta do záhuby... Více v článku Peklo vašich jídelníčků.
Bez sladkého ani ránu?
Pokud se tedy snažíte zhubnout, zkuste hledat třeba v obchodech se zdravou výživou. „Jsou zde typy dobrot, které jsou sice také kalorické, ale obsahují suroviny kvalitní a s nízkým glykemickým indexem,“ uvádí nutriční poradkyně Jana Mířovská. Nízký index značí mírné rozkolísání hladiny krevního cukru, a tedy že jsou chuťové buňky nabaženy a hlad zažehnán.
Po čem tedy máte sáhnout?
Energie je potřeba, proto úplně opustit sladká jídla není nejen správné, ale někdy ani účinné, což jsme psali v článku Zhubnete, když vynecháte sladké a tučné? Ne!. Každopádně i tady platí pravidlo: dát si je ve správnou chvíli a vědět, co jíte. Proto všechny níže doporučené potraviny konzumujte během dopoledne!
Nahraďte tohle tímhle:
- Cukrmůžete vyměnit za: javorový či datlový sirup, stévii, agáve… ale i ovocný cukr či samotné ovoce.
- Čokoládu si dopřávejte s vysokým obsahem kakaa: díky tomu vás pak zasytí i malé množství.
- Sladké koláče či buchty ke snídani vyměňte za teplé kaše z pohanky, bulguru, kuskusu, posypané oříšky, skořicí, kakaem a ovocem.
- Zmrzlinuza ledovou tříšť nebo nízkotučný tvaroh se strouhaným čerstvým ovocem.
- Sušenky za celozrnné bez polev, či domácí z jablek a ovesných vloček.
- Müsli si namíchejte vlastní: z celozrnných vloček, sušeného ovoce (bez dochucování cukrem), oříšků.
Díky těmto úpravám pak hubnutí nebude utrpení. Co říkáte?