Hlavní obsah
4,4
(9)
Foto: Jakub Jurdič

Pro zobrazení celého dortu rozklikněte fotografii. Foto: Jakub Jurdič

Hledáte tip na krásný dětský dort, který zvládnete připravit i sami doma? Holky i kluky rozhodně nadchne roztomilá panda. Jak na ni? Zde je recept!

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 1 ks piškotových korpusů
Krém
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 ks vanilkového pudinku bez vaření
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 250 g čerstvých jahod
  • 250 g másla
K dokončení
  • 1,5 kg potahovací hmoty
  • 1 g černé potravinářské barvy
  • 1 g hnědé potravinářské barvy
  • 1 g červené potravinářské barvy
Článek

Postup

01.

Pandu si na začátku dobře prohlédněte, abyste měli představu, jak s dortem postupně pracovat a tvarovat ho.

02.

Korpus o průměru 20 cm dvakrát podélně prokrojte dortovou pilkou, případně ostrým nožem.

03.

Do misky dejte tvaroh, vlijte smetanu a přidejte asi 1 a půl sáčku pudinkového prášku. Doplňte lžícemi cukru moučka (případně přidejte dle chuti) a ručním šlehačem vypracujte lehký krém.

04.

Třetinou krému pomažte první korpus, poklaďte pokrájenými jahodami a přiklopte druhým patrem. Postup ještě jednou opakujte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Začněte ostrým nožem ze základu tvarovat pandu, chcete dosáhnout jákehosi „oválného trojúhelníku“ tak, že spodní strana bude do oblouku tvořit bradu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Odkrojky přidejte ke zbytku krému, klidně čistýma rukama ho propracujte a vytvořte plastickou hmotu, ze které vytvarujte vystouplý čumák a mírně vyvýšené čelo.

07.

Nezapomeňte na čumáku tupou kulatou tyčkou přichystat otvor na čumák.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

08.

Tímto krémem nikdy nemůžete potřít vršek dortu, protože by se promáčel. Vyplatí se proto využít máslo. Nebojte se ho dát na chvilku do mikrovlnky, a když povolí (polotekutá konzistence), přidejte k němu zbytek pudinkového prášku, dvě lžíce cukru moučka a zašlehejte ho. Máslovou směsí pak dort potřete a vyhlaďte.

09.

Poté by měl dort v lednici minimálně půl hodiny tuhnout. Pokud se vám nebude zdát dostatečně hladký, proveďte „máslovou kúru“ ještě v jedné vrstvě.

10.

Připravte si silikonový vál (na něm vám to půjde nejlépe) a pomocí silikonového válečku potahovací hmotu rozválejte. Pokud by to šlo ztuha, můžete ji rukama krátce propracovat, aby povolila. Potřebujete velký plát o výšce asi 4 mm, kterým pandu pokryjete (je vyšší, díky tomu zakryjete případné nerovnosti). Další nerovnosti zahlaďte žehličkou na dorty.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

11.

Vyválený fondán rukama podeberte (až k předloktí) a opatrně ho přeneste na dort. Dlaněmi fondán uhlazujte tak, aby vám nevznikaly sklady. Když máte hotovo, kraje odřízněte (ale nevyhazujte, budete je potřebovat).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

12.

Větší část zbylého fondánu obarvěte na černo, menší kousky pak do hněda (na oční panenky) a část také do růžova (na jazýček a ouška).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

13.

Se zbývajícím zdobením vám pomůžou fotografie, rozhodně se vám hodí vykrajovátka z Vánoc (kulatá) nebo cukrářské kostice. Jednotlivé dílky snadno přichytí voda. Vždy stačí jen lehce navlhčit štěteček a potřít.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tip:  Před potahováním si umyjte ruce v teplé vodě a korpus potřený máslem ještě jednou uhlaďte. Zbavíte se tak případných menších hrudek.

Doporučujeme hmotu obarvovat postupně, natahovat ji a mačkat zpět. Tak bude výsledek stoprocentní a rovnoměrný.

Pokud by vám ouška padala dolů, můžete je na čas také vypodložit mističkami.

Související témata:

Načítám