Článek
Postup
01.
Pandu si na začátku dobře prohlédněte, abyste měli představu, jak s dortem postupně pracovat a tvarovat ho.

A je hotovo, dětská oslava může začít!
02.
Korpus o průměru 20 cm dvakrát podélně prokrojte dortovou pilkou, případně ostrým nožem.
03.
Do misky dejte tvaroh, vlijte smetanu a přidejte asi 1 a půl sáčku pudinkového prášku. Doplňte lžícemi cukru moučka (případně přidejte dle chuti) a ručním šlehačem vypracujte lehký krém.
04.
Třetinou krému pomažte první korpus, poklaďte pokrájenými jahodami a přiklopte druhým patrem. Postup ještě jednou opakujte.

Foto: Jakub Jurdič
05.
Začněte ostrým nožem ze základu tvarovat pandu, chcete dosáhnout jákehosi „oválného trojúhelníku“ tak, že spodní strana bude do oblouku tvořit bradu.

Foto: Jakub Jurdič
06.
Odkrojky přidejte ke zbytku krému, klidně čistýma rukama ho propracujte a vytvořte plastickou hmotu, ze které vytvarujte vystouplý čumák a mírně vyvýšené čelo.
07.
Nezapomeňte na čumáku tupou kulatou tyčkou přichystat otvor na čumák.

Foto: Jakub Jurdič
08.
Tímto krémem nikdy nemůžete potřít vršek dortu, protože by se promáčel. Vyplatí se proto využít máslo. Nebojte se ho dát na chvilku do mikrovlnky, a když povolí (polotekutá konzistence), přidejte k němu zbytek pudinkového prášku, dvě lžíce cukru moučka a zašlehejte ho. Máslovou směsí pak dort potřete a vyhlaďte.
09.
Poté by měl dort v lednici minimálně půl hodiny tuhnout. Pokud se vám nebude zdát dostatečně hladký, proveďte „máslovou kúru“ ještě v jedné vrstvě.
10.
Připravte si silikonový vál (na něm vám to půjde nejlépe) a pomocí silikonového válečku potahovací hmotu rozválejte. Pokud by to šlo ztuha, můžete ji rukama krátce propracovat, aby povolila. Potřebujete velký plát o výšce asi 4 mm, kterým pandu pokryjete (je vyšší, díky tomu zakryjete případné nerovnosti). Další nerovnosti zahlaďte žehličkou na dorty.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič
11.
Vyválený fondán rukama podeberte (až k předloktí) a opatrně ho přeneste na dort. Dlaněmi fondán uhlazujte tak, aby vám nevznikaly sklady. Když máte hotovo, kraje odřízněte (ale nevyhazujte, budete je potřebovat).

Foto: Jakub Jurdič
12.
Větší část zbylého fondánu obarvěte na černo, menší kousky pak do hněda (na oční panenky) a část také do růžova (na jazýček a ouška).

Foto: Jakub Jurdič
13.
Se zbývajícím zdobením vám pomůžou fotografie, rozhodně se vám hodí vykrajovátka z Vánoc (kulatá) nebo cukrářské kostice. Jednotlivé dílky snadno přichytí voda. Vždy stačí jen lehce navlhčit štěteček a potřít.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič
Tip: Před potahováním si umyjte ruce v teplé vodě a korpus potřený máslem ještě jednou uhlaďte. Zbavíte se tak případných menších hrudek.
Doporučujeme hmotu obarvovat postupně, natahovat ji a mačkat zpět. Tak bude výsledek stoprocentní a rovnoměrný.
Pokud by vám ouška padala dolů, můžete je na čas také vypodložit mističkami.