Článek
Postup
01.
Na kuchyňskou linku nebo vál nasypte mouku, cukr krupici, trochu soli a promíchejte. Doprostřed sypké směsi udělejte důlek. Do něj vyklepněte celé vajíčko a nastrouhejte nebo nakrájejte máslo tak, aby se dalo snadno vmíchat do těsta. Těsto propracovávejte, dokud není jednotné a pružné. Udělejte z něj kuličku, zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a dejte aspoň na dvě hodiny odpočinout do lednice.
02.
Když je těsto odleželé, vyválejte z něj tenkou placku a vyplňte jím vymazanou a vysypanou plech o velikosti 25 x 25 cm. Celou plochu hustě poklaďte vypeckovanými švestkami pokrájenými na čtvrtky. Švestky zasypejte většinou moučkového cukru a celou plochu koláče pokryjte většinou nastrouhaného perníku.
03.
Koláč propíchejte vidličkou a dejte péct na 200 °C asi na 20 minut. Když je hotový, pocukrujte ho zbylým cukrem a jemně poprašte zbytkem perníku. Koláč můžete podávat teplý i studený.