Článek
Postup
01.
Dýni (hokaido nemusíte loupat, jiné druhy ano) rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky.
02.
Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, zázvor a chilli papričku.
03.
Přidejte dýni, nasekaný česnek a libovolnou kari pastu nebo asi lžíci kari koření. Ještě chvíli restujte, až se koření rozvoní, poté osolte, zalijte kokosovým mlékem a vodou a pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka.
04.
Mezitím si můžete opražit tykvová či dýňová semínka nebo arašídy se špetkou kari, kterými polévku posypejte, aby byla výživnější.
05.
Měkkou dýni poté tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s opraženými semínky a buráky, čerstvým koriandrem, chilli a další limetou.
Tip
Polévky s chilli mají jednu velkou výhodu. Při vysokých venkovních teplotách pomáhají s termoregulací, takže vám nepřijde zas takové horko, a když se ochladí, dokážou zahřát. To dělá z této dýňové lahůdky ideální recept na každý den v roce! Tak proč ne už ten dnešní?
A co teprve dýně nasladko! Zkuste božský dýňový dort se slaným karamelem, dýňové skořicové rolky, křehký kořeněný koláč s dýňovou náplní nebo vláčný dýňový perník s podmáslím!