Hlavní obsah
3,1
(402)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Zapečené těstoviny se sýrovou omáčkou, které jsou velice oblíbené ve Spojených státech, doplněné pečeným česnekem. Stroužky v troubě změknou a ztratí štiplavost, a tradiční jídlo tak získá plnější chuť.

7 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
Těstoviny a sýrová omáčka
  • 2 palice česneku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 400 g těstovin
  • 170 g čedaru
  • 70 g parmazánu
  • 1,5 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 500 ml mléka
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce soli
  • 20 g másla
Posypka
  • 1 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte péct česnek. Celým palicím odřízněte vrchní část, pokapejte je olivovým olejem a zabalte do alobalu. Dejte je péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 30–40 minut. Během této doby stroužky česneku dokonale změknou. Troubu nevypínejte, budete v ní zapékat.

02.

Česnek nechte po upečení lehce zchladnout. Pak vymačkejte změklé stroužky na talíř a vidličkou je protřete s troškou soli. Vznikne jemná česneková pasta.

03.

Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody ve velkém hrnci. Použijte krátké duté druhy (např. cavatappi, kolínka, funghetto), ne makarony, jako je známe u nás, tedy dlouhé duté těstoviny. 

04.

Zatímco se těstoviny vaří, připravte sýrovou omáčku. Oba druhy sýru nastrouhejte. V hrnci na másle krátce orestujte česnekovou pastu, pak přidejte hladkou mouku, společně zarestujte a postupně přilévejte mléko: vznikne jemný česnekový bešamel. Dochuťte ho muškátovým oříškem a dijonskou hořčicí. Nakonec do omáčky přidejte oba druhy nastrouhaného sýra a nechte zcela rozpustit.

05.

Uvařené těstoviny promíchejte se sýrovou omáčkou. Zapékací mísu vymažte máslem a přendejte do ní těstoviny s omáčkou. Posypte směsí strouhanky, parmazánu a nasekané petrželky a dejte zapéct na cca 25 minut, než se na povrchu utvoří zlatá krustička.  

Foto: Svatava Vašková

Jednoduše dokonalé: tradiční chuť a snadná přípravaFoto: Svatava Vašková

Tip: Pokud chcete, můžete do posypky na těstoviny přidat i kostičky slaniny.

Pečený česnek je vynikající: jeho chuť je jemná a zajímavá a hodí se do mnoha jídel. Skvělá je krémová polévka z pečeného česneku, bramborová polévka s pečeným česnekem, pomazánka z pečeného česneku anebo batátová mrkvová pomazánka s pečeným česnekem a ořechy.

Načítám