Článek
Postup
01.
Nejprve dejte péct česnek. Celým palicím odřízněte vrchní část, pokapejte je olivovým olejem a zabalte do alobalu. Dejte je péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 30–40 minut. Během této doby stroužky česneku dokonale změknou. Troubu nevypínejte, budete v ní zapékat.
02.
Česnek nechte po upečení lehce zchladnout. Pak vymačkejte změklé stroužky na talíř a vidličkou je protřete s troškou soli. Vznikne jemná česneková pasta.
03.
Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody ve velkém hrnci. Použijte krátké duté druhy (např. cavatappi, kolínka, funghetto), ne makarony, jako je známe u nás, tedy dlouhé duté těstoviny.
04.
Zatímco se těstoviny vaří, připravte sýrovou omáčku. Oba druhy sýru nastrouhejte. V hrnci na másle krátce orestujte česnekovou pastu, pak přidejte hladkou mouku, společně zarestujte a postupně přilévejte mléko: vznikne jemný česnekový bešamel. Dochuťte ho muškátovým oříškem a dijonskou hořčicí. Nakonec do omáčky přidejte oba druhy nastrouhaného sýra a nechte zcela rozpustit.
05.
Uvařené těstoviny promíchejte se sýrovou omáčkou. Zapékací mísu vymažte máslem a přendejte do ní těstoviny s omáčkou. Posypte směsí strouhanky, parmazánu a nasekané petrželky a dejte zapéct na cca 25 minut, než se na povrchu utvoří zlatá krustička.
Tip: Pokud chcete, můžete do posypky na těstoviny přidat i kostičky slaniny.
Pečený česnek je vynikající: jeho chuť je jemná a zajímavá a hodí se do mnoha jídel. Skvělá je krémová polévka z pečeného česneku, bramborová polévka s pečeným česnekem, pomazánka z pečeného česneku anebo batátová mrkvová pomazánka s pečeným česnekem a ořechy.