Článek
Postup
01.
Očištěnou brokolici rozeberte na růžičky, košťály pokrájejte na menší kousky a přímo na plechu hojně pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete a při 180 °C pečte asi 30 minut doměkka. V polovině pečení můžete zamíchat.
02.
Upečenou brokolici přesuňte do mixéru, přidejte nasekaný česnek, mandle (nebo kešu či pro alergiky slunečnici), parmezán, chilli dle chuti, bazalku, kůru z jednoho citronu a šťávu z poloviny citronu.
03.
Vše rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte trochou vody nebo oleje.
04.
Pesto smíchejte s čerstvě uvařenými těstovinami, podle chuti přidejte další sýr nebo chilli v oleji a podávejte. Na jednu porci počítejte jednu vrchovatou lžíci. Zbylé pesto schovejte do skleničky, v lednici vám vydrží asi týden.
Tip: Aby se vám mandle lépe mixovaly, den předem je namočte do vody, díky tomu hezky změknou.
Máte u vás doma rádi brokolici, nebo ji musíte do jídla propašovávat v podobě sýrových placiček, polévky či těstovin?