Článek
Postup
01.
Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Dejte do hrnce s vodou osolené dvěma lžičkami soli a přiveďte k varu. Když je měkký (přibližně po 10-15 minutách vaření), slijte ho, ale nechte si stranou asi 200 ml vývaru.
02.
V hrnci na lžíci másla orestujte najemno nasekanou šalotku a česnek nakrájený na plátky. Až začne lehce zlátnout, přidejte uvařený květák a vývar. Nyní vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
UDĚLEJTE SI KVĚTÁKOVÉ HODY:
03.
Vzniklé pyré přiveďte k varu, a pak do něho nalijte asi 150 ml smetany a provařte. Jemnou nadýchanou omáčku ochuťte mletým muškátovým oříškem a solí.
04.
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Ještě horké je smíchejte s květákovou omáčkou a posypte nasekanou listovou petrželí a čerstvě namletým pepřem.
K těstovinám se různé omáčky hodí, vyzkoušejte také tu z pečených paprik nebo špagety s balzamikovou omáčkou.