Článek
Postup
01.
Orecchiette koupíte v obchodech, ale můžete si je vyrobit doma: jeden hrnek mouky smíchejte se špetkou soli a asi 70 ml vody a vypracujte těsto. Více se o přípravě domácích těstovin dozvíte ve speciálním článku – a dočtete se tam i o zvláštnosti tohoto druhu: nepatří do nich totiž vejce. Z odleželého těsta odkrajujte tenké kousky, promáčkněte do nich palec – a malé ouško je na světě. Těstoviny pak uvařte v osolené vodě na skus.
02.
Do vařící vody přidejte i brokolici, aby těstoviny pochytily intenzivní brokolicovou chuť. Po scezení těstoviny na okamžik odložte a brokolici prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovala barvu i křupavost. Nebojte se, horkost orecchiette ji pak ještě dostatečně prohřeje zpět.
03.
Zatímco se těstoviny vaří, připravte si zbytek surovin. Tři až čtyři filety z ančoviček v oleji nakrájejte na drobné kousky. Rajčátka příčně rozpulte, kdo chce, může je řeznou stranou zlehka opéct na pánvi na olivovém oleji, ale není to nutné. Uvařené těstoviny smíchejte s oblanšírovanou brokolicí, ančovičkami, rajčaty a podle chuti i dvěma lžícemi olivového oleje.
04.
Těstoviny rozdělte na talíře a do každé přidejte pár lžiček ricotty. Poprašte hrubě mletým barevným pepřem a ihned podávejte.
Tip: Budete-li rajčata opékat, můžete k nim přidat i stroužek prolisovaného česneku.
Láká vás takhle snadná a zároveň tradiční úprava těstovin?