Článek
Těstoviny jsou chutné, málokdy se přejí – a taky to jsou skvělé přípravky na hubnutí! Poskytují totiž dostatek sacharidů a méně tuků. Podívejte se, jak s jejich pomocí můžete odbourat přebytečné faldy.
Co startuje spalování tuků
Chilli a zázvor: Tato ostrá dochucovadla stimulují cirkulaci v těle, což zvyšuje metabolismus. Jehněčí a hovězí maso zase poskytuje našemu organismu známý spalovač tuků L-Carnitin. Ryby a mořské plody jsou bohaté na jód a podpoří správné fungování štítné žlázy. Hormony štítné žlázy přispívají k regulaci hmotnosti tím, že ovlivňují rychlost metabolismu. Proto se tyto pochutiny v těstovinové dietě vyskytují v hojném množství.
Představíme vám ideální snídani, svačinu, oběd a večeři v množství pro jednu osobu. Aby tato těstovinová dieta fungovala, nezapomeňte na pitný režim a dostatek pohybu!
Co k snídani?
Můžete si vybrat z následujících tří variant a libovolně je střídat:
Varianta 1:30 g ovesných vloček opražte na pánvi, nechte vychladnout. Přidejte lžíci lněného semínka, 1 nakrájenou mandarinku a 150 g nízkotučného zakysaného jogurtu.
Varianta 2:100 g tvarohového sýra a půl svazku ředkviček, 1 lžička pažitky. To smíchejte a naneste na krajíc celozrnného chleba lehce namazaného hořčicí.
Varianta 3:Dvě půlky krajíce celozrnného chleba, 1 lžíce roztíratelného sýra nebo sýrové pomazánky. Přikusujte polovinu jablka.
Dopolední a odpolední svačina:
I svačinové verze můžete libovolně kombinovat, případně je nahradit 150 gramy čerstvého ovoce:
Varianta 1: rozpulte 3 menší rajčata, pokryjte 100 g sýru Feta, posypte bazalkou a pepřem.
Varianta 2:150 g hroznového vína
Varianta 3: Opražte na pánvi 30 g ovesných vloček, nechte vychladnout a smíchejte se lžící lněného semínka. K tomu přidejte jednu mandarinku a 150 g nízkotučného tvarohu.
Den 1:
Oběd: Špagety s krevetami
Uvařte 50 g špaget. Najemno nakrájejte jarní cibulku a napulte 150 g cherry rajčátek. Cibulku osmažte v olivovém oleji. Přidejte 75 g vyloupaných krevet a dva na plátky nakrájené stroužky česneku. Lehce přisolte a opepřete. Nakonec na pánev přidejte špagety a cherry rajčátka a vše řádně promíchejte. Na talíři posypte čerstvou bazalkou.
Večeře: Sendvič s roastbeefem a okurkou
Opečte tři plátky celozrnného toastu, dva potřete kečupem, jeden hořčicí. 100 g okurky nakrájejte na plátky. Na spodní toast rozložte polovinu plátků okurky a 20 g nakrájeného roastbeefu. Přikryjte toastem namazaným hořčicí a naklaďte na něj zbytek. Nahoru dejte poslední toast. K tomuto jídlu vypijte 150 ml rajčatové šťávy dochucené chilli.
Den 2:
Oběd: Chilli hovězí nudličky se špagetami
Uvařte 40 g špaget, naporcujte 100 g hovězího steaku na tenké proužky, nakrájejte 175 g pórku na kroužky. Maso opečte v pánvi na olivovém oleji, posolte, přidejte chilli a promíchejte s 1 lžičkou rajčatového protlaku. Přidejte pórek, 50 g ananasu na kostičky a 75 ml zeleninového vývaru. Duste asi tři minuty a poté nalijte přímo na těstoviny.
Večeře: Salát z mořských plodů
Na pánvi zahřejte 125 g kupované mořské směsi, přidejte dle chuti plátky česneku. Rajče nakrájejte na kostičky a promíchejte s natrhaným ledovým salátem. Ochuťte citronovou šťávou, špetkou soli, pepřem a dle chuti i chilli kořením. Jako příloha se hodí jeden kus celozrnného pečiva nebo toast.
Den 3:
Oběd: Těstovinový salát s rybím filé
Rozmačkejte stroužek česneku, přidejte do 75 g bílého jogurtu, promíchejte se dvěma lžičkami směsi bylinek, 50 ml zeleninového vývaru, špetkou soli, pepře, chilli a zázvoru. Uvařte 75 g těstovin a promíchejte s marinádou. (Polovinu uschovejte v lednici na den 4!) Přidejte 50 g nakrájených žampionů a 75 g nastrouhané okurky. 150 g osoleného, opepřeného a citronovou šťávou pokapaného rybího filé opečte na pánvi. Poté je vložte do pekáčku, přidejte směs s těstovinami a poklaďte plátky jednoho rajčete. V troubě při teplotě 200 °C zapékejte asi 10 minut.
Večeře: Pomazánka z krabích tyčinek
Jedno velké rajče nakrájejte na kostičky, přidejte chilli, sůl, pepř a čerstvý nasekaný kopr. 150 g krabího masa lehce zahřejte v zeleninovém vývaru, nakrájejte na kousky a promíchejte s rajčatovou směsí. Naklaďte na krajíc celozrnného chleba lehce namazaného máslem.
Den 4:
Oběd: Houbová pánev s jehněčím filé
Uvařte 100 g těstovin penne, slijte je a polovinu schovejte na den pátý. Nakrájejte 75 g hub a 75 g lišek (mohou být i žampiony) na menší kousky, cibuli na kostičky. 100 g jehněčích filet osmažte v olivovém oleji, okořeňte. Maso vytáhněte a na tom samém oleji smažte 4 minuty houby a cibuli. Polovinu houbové směsi promíchejte s těstovinami, druhou polovinou přelijte maso pokladené na těstovinách.
Večeře: Těstoviny s masovými kuličkami
Na kostky nakrájené rajče, 75 g kukuřice, 50 g plátků žampionů a 100 g okurky na kostičky smíchejte s těstovinovým salátem připraveným ze dne třetího. Ze 75 g mletého kuřecího masa se solí a špetkou chilli vytvořte mini karbanátky a opečte na olivovém oleji. Poté je servírujte s připravenou směsí.
Den 5:
Oběd: Těstoviny s lososovou omeletou
Dva kusy zelené cibulky nakrájejte na malé kousky, se 75 g lososových kostek a dvěma kusy na proužky nakrájených sušených rajčat opečte v olivovém oleji. Prohřejte těstoviny předvařené ze dne čtvrtého. Směs na pánvi zatím osolte a opepřete, promíchejte, přidejte jedno vejce, dvě lžíce nízkotučného mléka a posypte chilli. Až se směs propeče, můžete servírovat.
Večeře: Vaječný sendvič s okurkovým salátem
Zhruba 150 g okurky nastrouhejte, posolte, opepřete, přidejte lžíci nasekaného kopru a zalijte dvěma lžícemi zakysané smetany. Uvařte vejce natvrdo, po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Krajíc celozrnného toastového chleba namažte hořčicí, poklaďte plátky vejce a posolte. Přikryjte druhým plátkem chleba a můžete jíst.
Pokud patříte mezi milovníky těstovin, pak touto dietou spojíte příjemné s užitečným. Ale nezapomeňte, že bez alespoň trochy pravidelného pohybu na snížení hmotnosti nezabere nic!