Hlavní obsah

Test kuřat: Inspektoři v nich našli salmonelu!

Foto: Thinkstock

Nové limity pro kuřecí maso jsou velmi přísnéFoto: Thinkstock

Evropská unie zavedla v prosinci nové limity pro vybrané druhy salmonel v syrovém drůbežím mase. Časopis dTest se teď rozhodl otestovat, jak si s nimi poradili výrobci, kteří dodávají kuřata na českých trh. Jeho redaktoři nakoupili 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. A zjistili, že mnozí mají s novým nařízením problém!

Článek

Časopis dTest

Nejhůř v testu dopadlo Zlaté kuře z Vodňan, v němž odborníci objevili Salmonellu enteritidis. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje.

Bakteriologické vyšetření se zaměřilo i na přítomnost bakterií, jejichž výskyt není limitován – termofilní kampylobaktery, Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Listeria monocytogenes. Ve všech kuřatech byly přítomny bakterie Staphylococcus aureus a Escherichia coli, v patnácti termotolerantní kampylobaktery a v osmi byla prokázána Listeria monocytogenes.

Co to znamená?

Šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová bakteriologické nálezy komentuje: „Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění.“ A dodává: „Námi zjištěné hodnoty ostatních bakterií korespondují s obvyklými nálezy u kuřat, která jsou určena k tepelnému opracování.“

dTest apeluje na spotřebitele, aby při jakékoli manipulaci se syrovým drůbežím masem důsledně dodržovali hygienu. Jen tak lze zabránit případným zdravotním komplikacím. Základní hygienická pravidla spotřebitelé naleznou na www.dtest.cz/kurata.

Kromě mikrobiologických ukazatelů se časopis dTest zajímal o vodu v kuřatech, jejíž přirozený obsah se může zvýšit v průběhu chlazení. Stranou neponechal ani obsah tuku a zaměřil se i na podíl nasycených mastných kyselin. Jejich pravidelná konzumace může vést ke zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Nejnižší obsah tuku a současně i nejnižší obsah nasycených mastných kyselin mělo bio kuře společnosti Biopark s.r.o.

Konkrétní výsledky testu

Výsledky analýz a senzorického hodnocení se vztahují ke kuřatům, která byla v prodeji v lednu 2012. Konkrétní data spotřeby a informace o výrobcích jsou uvedena na www.dtest.cz.

Tady jsou výsledky pěti vybraných výrobků z celkem 17 testovaných kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen:

Biopark, bio kuře

Průměrná cena: 199 Kč

Hodnocení kvality: dobře (65 %)

Hodnocení obsahu vody: dobře 69 %

Množství a složení tuku: velmi dobře 89 %

Mikrobiologické ukazatele: uspokojivě 51 %

Deklarace: dostatečně 36 %

Dodavatel:Biopark s.r.o., Lipová u Šluknova

Raciola jehlička, kuře

Průměrná cena: 60 Kč

Hodnocení kvality: uspokojivě (44 %)

Hodnocení obsahu vody: uspokojivě 46 %

Množství a složení tuku: uspokojivě 52 %

Mikrobiologické ukazatele:uspokojivě 56 %

Deklarace: nedostatečně 10 %

Dodavatel:Raciola – Jehlička s.r.o., Uher.Brod

Vodňanské kuře, Zlaté kuře

Průměrná cena: 90 Kč

Hodnocení kvality: nedostatečně (10 %)

Hodnocení obsahu vody:dobře 79 %

Množství a složení tuku: dobře 65 %

Mikrobiologické ukazatele: nedostatečně 10 %

Deklarace:nedostatečně 10 %

Dodavatel:Vodňanská drůbež, a.s., Vodňany

DZ Klatovy, kuřecí zadní čtvrtky

Průměrná cena: 70 Kč

Hodnocení kvality: uspokojivě (42 %)

Hodnocení obsahu vody: dobře 60 %

Množství a složení tuku:nedostatečně 14 %

Mikrobiologické ukazatele:uspokojivě 56 %

Deklarace: dostatečně 23 %

Dodavatel: Drůbežářský závod Klatovy a.s.

Vidora, kuřecí zadní čtvrtky

Průměrná cena:83 Kč

Hodnocení kvality: dostatečně (24 %)

Hodnocení obsahu vody: nedostatečně 0 %

Množství a složení tuku:uspokojivě 50 %

Mikrobiologické ukazatele: uspokojivě 52 %

Deklarace: nedostatečně 10 %

Dodavatel:Vidora, s.r.o., Všetaty

V testu časopisu dTest bylo testováno 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen. Kompletní test kuřat a zásady bezpečné a hygienické manipulace se syrovým masem naleznete na www.dtest.cz/kurata.

Související témata:

Načítám