Článek
Jestli jste milovníky italských specialit, bez omáčky sugo se neobejdete. Prostudovali jsme za vás složení některých hotových omáček i základní suroviny na jejich přípravu. Posuzovali jsme čtyři hotové omáčky a tři druhy protlaků nebo rajčatového pyré, které můžou být základem, pokud si chcete sugo udělat doma.
Základní recept na sugo
Sugo se vaří z konzervovaných nebo zavařovaných rajčat, můžete ho udělat i půl na půl s čerstvými rajčaty, ale pak by to měla být ta vyzrálá, ideálně v bio kvalitě. Do klasické verze suga nepatří koření, kromě stroužku česneku a bazalky nebo jiných bylinek.
Suroviny pro 4 osoby: 500 ml konzerva rajčatového pyré nebo krájených rajčat, stroužek česneku, asi půl kostky bujonu bez éček nebo sůl, olivový olej.
Postup: Do hrnce dejte olivový olej, na kterém orestujte stroužek česneku. Pak přidejte rajčata, bujon nebo sůl a nechejte jen tak probublávat asi patnáct minut, nemíchejte. Až se odpaří přebytečná šťáva, ochutnejte omáčku. Měla by mít hustší konzistenci a neměla by být moc kyselá. Bylinky (nebo parmezán) se do ní přidávají, až když je hotová. Cena takto připraveného suga začíná u asi 20 Kč.
I když je příprava jednoduchá, můžete se jí vyhnout nákupem již hotových omáček. Na trhu jsme pro vás našli několik variant.
Pizzasauce aromatizzata, Mutti
Pasterovaná omáčka na pizzu s bylinkami. Složení:rajčata (99,2 %), sůl, bazalka (0,05 %), oregano (0,04 %), cibule (0,03 %), přírodní aroma, 400 g za 34,90 Kč
Hodnocení:Ve výrobku není nic, co byste si do něj nedali i při domácí přípravě, žádné umělé přísady, takže ho lze doporučit.
Rajčatová omáčka s hříbky, Granoro
Složení: rajčatová dřeň, olivový panenský olej extra virgine, sušené hříbky 5 %, cibule, mrkev, česnek, bazalka, petržel, černý pepř, sůl 3 %. Neobsahuje konzervanty ani regulátory kyselosti, 370 g za 64 Kč.
Hodnocení: Jak je již uvedeno ve složení, i v tomto případě se výrobek obešel zcela bez umělých přísad. Na vyšší cenu má vliv použití hříbků – i když je jich ve složení jen 18,5 gramu, stejně by vás přišly na cenu kolem 30 Kč. I proto můžeme hotovou směs doporučit jako kvalitní i cenově výhodnou.
Sugo al Basilico, La Torrente
Sterilováno. Složení: krájená rajčata 94 %, olivový olej 2,5 %, cibule, čerstvá bazalka 1,2 %, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová, 360 g za 91,90 Kč
Hodnocení: I tady je složení v pořádku a nemáme proti němu výhrady, ale musíme se pozastavit nad cenou. Na obalu není žádná informace o tom, že by šlo o bio rajčata, nebo něco, co by vysvětlovalo takovou částku – čerstvá bazalka asi důvodem nebude.
Omáčka na těstoviny, Bio Familia
Pasterizovaná omáčka. Složení:bio rajčata 99,3 %, mořská sůl, bazalka bio, 550 g za 70 Kč
Hodnocení:Kvalitní složení bez jakýchkoli umělých přísad, ještě ve kvalitě bio a za přijatelnou cenu. Můžeme doporučit.
Rajčatové pyré
Základem omáčky může být i rajčatové pyré, proto jsme také zapátrali v jeho složení.
Tomato Purée, Value Tesco
Zpracovaná zelenina, protlak, zahuštěný, pasterováno. Složení:neuvedeno, 190 g za 13,50 Kč
Hodnocení:Na obalu jsme nenašli žádné složení, a když jsme ho hledali na stránkách Teska, našli jsme informaci, že na výrobu 100 g protlaku bylo použito 5–6 kg rajčat, což je mírně řečeno hloupost. Je také trochu zmatek v tom, co vlastně kupujete – v názvu je purée, ale v překladu protlak, což jsou vlastně dva rozdílné druhy zpracování. Navíc tento nesoulad a rozpory trvají již několik let, protože jsme na ně upozorňovali již v roce 2012 v článku Test rajčatových protlaků a pyré. Pořád jíte shnilou zeleninu!.
Rajčatové pyré, Valfruta
Pasterovaná zelenina. Složení:rajčata, jedlá sůl, 500 g za 39,90 Kč
Hodnocení:Složení neudává, kolik procent rajčat ani soli v něm je. V popisu je údaj, ale pouze v chorvatštině, že obsahuje minimálně 7 % sušiny. Přes tyto podstatné výhrady je za složení jasné, že zde nejsou obsaženy žádné chemické konzervanty.
Rajčata loupaná – pasírovaná, Giana
Pasírovaná loupaná rajčata. Zpracované zelenina, Sterilováno. Složení:pasírovaná loupaná rajčata (99,5 %), jedlá sůl, regulátor kyselosti: E 330. 500 g za 19,90 Kč.
Hodnocení: Vybrali jsme schválně dva výrobky, které jsou stejně balené, velmi podobně vypadají díky motivu na obalu, ale liší se cenou – varianta od Giany je o polovinu levnější. Na složení se to ale nepodepisuje – zmíněné E 330 je kyselina citronová, tedy nic, co byste museli řešit natolik, abyste raději zaplatili dvojnásobek.
Výsledek testu
Pokud máte rádi italskou kuchyni, pak zapomeňte na kečup, ale začněte používat místo něj sugo – nemusíte se bát hotových omáček, ale neuděláte chybu ani v případě, že si je vyrobíte doma. Pak zvolte protlak nebo pyré, ve kterých je co největší podíl rajčat a výrobce se vám nestydí na obalu sdělit co nejvíc podrobností o složení.
Využíváte v kuchyni omáčku sugo? Napište nám svůj oblíbený recept, ve kterém nesmí chybět.