Článek
Terapie zmraženým citronem využívá na maximum všech předností tohoto kyselého, ale velmi prospěšného ovoce. Všímá si totiž citronu celého, tedy i části, na níž se bohužel často zapomíná. Řeč je o citronové kůře.
Poklad ve slupce
Citronová kůra má až 10krát více vitaminů než šťáva. V části, kterou obvykle vyhodíte a dále si jí nevšímáte, se nachází nejen vitamin C, ale i rostlinné sloučeniny známé jako flavonoidy, prospěšná vláknina pektin a více než 22 dalších různých sloučenin.
„U všeho ovoce platí, že šťáva je hlavně zdrojem vody a sacharidů a pouze desetiny prospěšných látek. Devět desetin vitaminů a dalších antioxidantů a vlákniny i barviv je v dužině a slupce – v tom není citronová kůra výjimkou,“ říká systemická terapeutka, internistka a propagátorka zdravého životního stylu Kateřina Cajthamlová. „75 gramů citronové kůry obsahuje asi 45 mg vitaminu C, což je přibližně 60 % doporučené denní dávky,“ dodává.
Proti chřipce, nemocem srdce i vráskám
Díky obsahu cenných živin umí mražený citron bojovat s mnoha nemocemi, jejichž původci se kolem vás pohybují prakticky nonstop – jedná se o bacily způsobující klasické nachlazení, chřipku nebo různé infekce. Je účinná jak proti virům, tak i bakteriálním infekcím a houbám. Kromě posílení imunity může kůra díky vysokému podílu antioxidantů pomoct zpomalit poškozování buněk vlivem oxidačního stresu.
Pektin obsažený v kůře pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, která je při zvýšení zodpovědná za kornatění tepen a rostoucí riziko srdečního selhání, citronová kůra tedy pomáhá v boji proti infarktu či mrtvici. Pektin bývá také spojován s podporou hubnutí, protože navozuje pocit sytosti a tlumí chuti na sladké.
Vysoký antioxidační potenciál mraženého citronu se stal i předmětem zkoumání vědců z Isfahanské univerzity v Íránu, podle jejichž předpokladů může mimo jiné prospívat také pacientům s rakovinou léčícím se chemoterapií.
Jak citron zmrazit
A proč citron mrazit? Budete ho tak i s kůrou mít vždycky po ruce a přitom si zachová cenné živiny. Jak na to? Dva nebo tři bio citrony s chemicky neošetřenou kůrou omyjte, usušte a dejte na celý den do mrazáku. Po vytažení je celé, i s kůrou, nastrouhejte. Denně si dopřejte 75 gramů, po spotřebování dávky je vždy vraťte do mrazničky, případně si vyrobte nové strouhání. Nezapomeňte sáček označit datem, zmrazený citron vydrží 3–4 měsíce.
Důležité ale je vybírat citrony jen v bio kvalitě, a to velice pečlivě. „Pokud si nejste jistí nezávadností kůry, tak bych před strouháním zmrzlých citronů vzhledem k ošetření kůry nejrůznějšími chemikáliemi dost varovala,“ zdůrazňuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, zástupkyně přednosty Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.
S čím jíst mražené citrony
Zmražené citrony můžete jíst samotné, přidávat do bílého jogurtu, posypat s nimi ovocný i zeleninový salát, chléb s pomazánkou, jakýkoliv dezert nebo moučník. Skvěle chutnají i ve vodě, které dodají svěží aroma.
S čím terapie nepomůže
Rozhodně se nedá říct, že když budete denně jíst 75 gramů mraženého citronu, tak se zbavíte rakoviny, nikdy neonemocníte a zázračně zhubnete. Terapii zmraženým citronem nelze brát jako všespásný prostředek, ale spíše jako přírodní doplněk stravy, který organismus správnou cestou nakopne a podpoří jeho celkovou vitalitu a funkčnost.