Článek
Na tomhle receptu je skvělé, že se nemusíte poměru surovin držet nijak přísně. Berte ho spíš jako inspiraci, co všechno můžete do teplého kompotu přidat. Ať už se jedná o čerstvé, nebo sušené ovoce, použijte to, co máte zrovna po ruce. Co se týká tekutin, nezáleží, jestli použijete červené nebo bílé víno, zda místo griotky přidáte pomerančový či rybízový likér, nebo trochu brandy či rumu. Vše můžete dokonale přizpůsobit svým možnostem, chutím i zásobám. A samozřejmě že alkohol lze vynechat zcela.
Postup
01.
Jablko a hrušku zbavte jádřince, oloupejte a nakrájejte na kousky. Sušené datle a švestky podle velikosti přepulte nebo rozčtvrťte, část rozinek můžete vyměnit za brusinky nebo kandovanou kůru.
02.
Vše dejte do rendlíku, přidejte hřebíček, skořici, badyán a plátky zázvoru (případně i jednu dvě tobolky kardamomu) a zalijte moštem, vínem a griotkou. Alkohol můžete vynechat. Přiveďte k varu a pomalu vařte asi 8 až 10 minut, než je ovoce tak akorát měkké.
TEPLÉ OVOCE JE SKVĚLÝ DEZERT DO CHLADNÉHO DNE
03.
Než se směs začne vařit, měsíčky mandarinky či pomeranče zbavte i tenkých bílých slupek, mandarinku můžete použít klidně kompotovanou (včetně nálevu). Na posledních pět minut varu přidejte citrus do rendlíku, při delším varu už by se dílky příliš rozpadly. Kompot podávejte ještě teplý.
Máte rádi teplé ovocné dezerty či lepší svačinky? Dejte si hrušky pečené v listovém těstě nebo jablka v županu.