Článek
Když si loupané fazole mungo namočíte den předem, vařené budou během chvíle. Mezitím hravě zvládnete připravit křehkou zeleninku s omáčkou tamari a jídlo je hotové raz dva.
Teplý mungo salátek
Na 1 porci budete potřebovat:100 g loupaných mungo fazolí, 2 lžíce oleje, ½ malé cibule, 30 g pórku, 40 g řapíkatého celeru, 20 g mrkve, 70 g žampionů, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky mletého římského kmínu, 1 stroužek česneku, ½ lžíce rýžového octa, 1 lžíci omáčky tamari, pažitku a sezamová semínka na posypání
Postup: Mungo namočte den předem do studené vody. Druhý den vodu slijte, zalijte novou vodou a vařte do měkka. Nebude to trvat tak dlouho, jako u ostatních luštěnin.
V pánvi rozehřejte olej a na něm dozlatova orestujte na jemné klínky pokrájenou cibuli. Pórek podélně překrojte a nakrájejte na centimetrové proužky. Mrkev překrojte napůl a nakrájejte šikmo na slabé plátky. Žampiony a celer nakrájejte také na slabé plátky a spolu s další zeleninou přihoďte k cibuli na pánev. Občas směs na pánvi prohoďte. Když zkřehne, přidejte rozdrcený česnek a koření, asi půl minuty promíchávejte. Zalijte rýžovým octem a tamari. Zeleninu opět prohoďte na pánvi a přimíchejte k ní scezené a okapané mungo fazolky.
Tip:Na talíři posypte sezamovými semínky a pažitkou
Lákají vás asijské chutě? V tom případě nepřehlédněte recept na další typ asijského salátu anebo oblíbené smažené nudle pad thai.