Hlavní obsah
3,5
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dokonalost spousty jídel spočívá v jejich jednoduchosti a minimu použitých surovin. Přesně takový je i náš dnešní recept na salát s rukolou, novými bramborami a uzenou makrelou. Tyto tři ingredience jsou tak skvělé a výrazné samy o sobě, že prakticky nic dalšího není potřeba.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 400 g nových brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 ks uzené makrely
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Brambory už při nákupu vybírejte jen malé. Očistěte je a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, mezitím se pusťte do přípravy zbytku salátu. Maso z makrely rozeberte na kousky a důkladně kontrolujte, aby v něm nezůstaly kosti. Rukolu opláchněte a nechte osušit, jinak na ní nebude držet zálivka.

02.

Olivový olej smíchejte s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, do zálivky můžete přidat i jemně nasekané bylinky (hodí se třeba oregano, řeřicha, pažitka, kerblík nebo saturejka).

03.

Na talíře rozdělte rukolu smíchanou s polovinou zálivky, na ni rozdělte makrelu a přepůlené ještě horké nové brambory. Jejich slupka je velmi tenká, takže je vůbec není potřeba loupat. Pokapejte zbytkem zálivky, poprašte čerstvě mletým pepřem a můžete podávat.

Tip

Jako alternativní zálivku můžete použít 100 g zakysané smetany smíchané se 2 lžicemi strouhaného křenu a trochou citronové šťávy.

Také milujete uzenou makrelu?

Související témata:

Načítám